Ovaj čovjek je zaslužio Nobela, a ipak živi u siromaštvu

Moserove lampe su navodno ugrađene u preko 140.000 domova na Filipinima, kao i u domove u 15 drugih zemalja kao što su Argentina, Indija i Fidži
63 pregleda 10 komentar(a)
Alfredo Moser, Foto: BBC
Alfredo Moser, Foto: BBC
Ažurirano: 15.08.2013. 15:37h

Mehaničar iz Brazila izmislio je način da osvijetli svoju kuću tokom dana bez oslanjanja na struju. Alfredo Moser koristi plastične boce napunjene vodom sa malo izbjeljivača kako bi osvijetlio mračne sobe od 2002. godine, a njegova ideja je sada počela da se širi.

Procjenjuje se da će Moserov sistem, koji koristi prelamanje sunčeve svjetlosti, biti instaliran u preko milion domova do kraja 2013. godine.

Tajna tečnosti koja ispunjava plastične boce koje obično bacamo leži u dva čepa izbjeljivača dodata u vodu. Ovo sprječava da voda pozeleni kada se izloži svjetlosti.

Moser buši rupu u krovu i onda montira flašu koju potom izolira.

U zavisnosti od jačine sunca, svjetlo koje ispunjava prostoriju jednako je sijalici snage između 40 i 60 vati.

Mehaničar je do ove ideje, nazvane „Moserova svjetlost“ došao tokom jednog od mnogih nestanaka struje u Brazilu.

Početna ideja potekla je od njegovog šefa koji je predložio da iskoristi flaše sa vodom kao sočivo kako bi usmjerio sunčeve zrake na suvu travu i tako zapalio gume u slučaju nestanka struje. Moser je potom ovu ideju pretvorio u svoj koncept.

"Bog je dao Sunce svima i svjetlo je namijenjeno svakome. Ko god je želi, štedi novac. Ove „sijalice“ su potpuno besplatne“, izjavio je Moser za BBC.

On je od svog izuma uspio da zaradi par dolara ugrađujući svoj izum u domove komšija, ali ga ovaj izum nije učinio ni približno imućnim.

Moserove lampe su navodno ugrađene u preko 140.000 domova na Filipinima gdje više od polovine stanovništva živi u siromaštvu kao i u domove u 15 drugih zemalja kao što su Argentina, Indija i Fidži.

Moser nikada nije zamišljao da će njegov izum toliko uticati na živote ljudi i da se naježi svaki put kada pomisli na sve ljude koji koriste „Moserovo svjetlo“.

Bonus video: