Sunčevo magnetno polje samo što se nije obrnulo

Za vrijeme ovog preobražaja „magnetna polja na polovima slabe, dok potpuno ne nestanu, da bi se zatim ponovo javila"
50 pregleda 8 komentar(a)
sunce, Foto: Shutterstock.com
sunce, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.08.2013. 10:06h

Polovi na Suncu zamijene mjesta na svakih 11 godina, kada se zvijezda nađe na vrhuncu svakog solarnog ciklusa. Posljedice ovog događaja mogu biti elektromagnetne oluje, koje prave kvarove na električnim mrežama i satelitima, a mogu uticati i na klimatske promjene.

Naučnici predviđaju da će zamjenu polova pred kraj ove godine, pratiti izrazito intenzivna sunčeva aktivnost, odnosno fenomen koji nazivamo Sunčev maksimum.

Nakon svakog 11-godišnjeg ciklusa, magnetno polje Sunca se rekonfiguriše sa posljedicama po čitav sunčev sistem, piše Nacionalna geografija.

Za vrijeme ovog preobražaja „magnetna polja na polovima slabe, dok potpuno ne nestanu, da bi se zatim ponovo javila, ali na suprotnim stranama“, objašnjava solarni fizičar Fil Šerer, sa Univerziteta Stenford.

Znakovi ovog događa već su primjetni, a naučnici dodaju da ovaj put postoji i jedna specifičnost. Podaci iz Vilkoks laboratorije pokazuju da su dvije hemisfere na Suncu već izvan sinhroniciteta, te da je Sjeverni pol već počeo da se mijenja, dok su na Južnom promjene manje izražene. Ovo znači da Sunce, bar za sada, faktički ima dva Južna pola.

Uskoro će, ipak, oba pola biti potpuno zamijenjena.

U stenfordskoj Vilkoks solarnoj opservatoriji posmatranje magnetnog polja Sunca započeto je 1975. godine, a od tada su se dogodile tri zamjene polove.

Bonus video: