Osuđeni da izumru: Evolucija ne voli sebičnjake

Naučnici su sproveli studiju koja se temelji na igri "dilema zatvorenika", u kojoj dvojica zatvorenika u zasebnim ćelijama odlučuju o sudbini onog drugog ali i o svojoj vlastitoj
163 pregleda 0 komentar(a)
evolucija, Foto: Badarcheology.wordpress.com
evolucija, Foto: Badarcheology.wordpress.com
Ažurirano: 02.08.2013. 14:11h

Proces evolucije ne voli sebične ljude, i da ispoljavamo samo sebične crte, ljudska bi vrsta došla do uništenja, pokazalo je novo istraživanje koje prenosi BBC.

Stručnjaci navode kako sebičluk možda donosi kratkoročni uspjeh, ali mnogo više uspjeha imaju ljudi koji su dovoljno mudri da sarađuju i tako ostvaruju zajedničke ciljeve. Studija sprovedena na državnom univerzitetu u Mičigenu je nakon sprovedenih testiranja dala ovakve rezultate.

To stavlja pod znak pitanja raniju teoriju koja je sugerisala da su preživljavali uvijek oni koji su sebe stavljali na prvo mjesto, iskorištavali druge i bili sebični.

Rezultati istraživanja tima sa univerziteta u Michiganu objavljeni u "Nature Communications" pokazali su da bi ispoljavanje samo sebičnih crta ličnosti dovelo ljudsku vrstu do izumiranja.

"Pohlepnost može donijeti prednost na kratki rok, ali na dugi - nestali bismo", rekao je Kristof Adami, glavni autor studije koja se temelji na igri zvanoj "dilema zatvorenika", u kojoj dvojica zatvorenika u zasebnim ćelijama odlučuju o sudbini onog drugog ali i o svojoj vlastitoj.

Naučnici su tokom istraživanja organizovali igru u kojoj su dva čovjeka navodno počinila zločin, nakon čega im je policija ponudila manju kaznu ili slobodu ako svjedoče jedan protiv drugog. Na taj način sebični pojedinci su se oslobodili na račun drugih, koji su ostali šest mjeseci u zatvoru. U slučajevima kada su obje osobe svjedočile jedna protiv druge, dobijali su po tri mjeseca zatvora, a ako su obje osobe odlučile da ćute, dobile su po mjesec zatvora, jer su ih teretili za lakše djelo.

"Komunikacija je ključna za saradnju kroz uspostavljanje povjerenja. To donosi dugoročni uspjeh, jer eliminacijom sebičnosti kao osobine čitava zajednica postaje daleko jača i samim tim je teže djelovati protiv nje," zaključio je profesor Adami.

Bonus video: