Tajna mumije: Inke su opijale i drogirale djecu pa ih žrtvovali

Naučnici su proučavali 500 godina stare mumije troje djece koje su pronađene 1999. u blizini vulkana Llullaillaco, visokom 6.739 metara, na granici Argentine i Čilea
52 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2013. 10:25h

Međunarodni tim naučnika dokazao je da su Inke žrtvovale djecu, te da su onu djecu koja su izabrana kao žrtve, mjesecima drogirali alkoholom i lišćem koke, i tako ih pripremali za smrt.

Naučnici su proučavali 500 godina stare mumije troje djece koje su pronađene 1999. u blizini vulkana Llullaillaco, visokom 6.739 metara, na granici Argentine i Čilea.

Zaključke studije, prenosi 24sata.hr, sada su objavili u magazinu Proceedings.

Inke su vjerovale da stanje opijenosti vodi prema duhovnosti. Naučnici su zahvaljujući uzorcima kose došli do zaključka kako su Inke djecu pripremale za žrtvene rituale.

Dokazali su da su Inke djevojčici staroj 13 godina godinu dana prije smrti promijenili prehranu. Pretpostavlja se da su je tada izabrali za žrtvu i davali joj lišće koke i alkohol koji su dobijali od kukuruza. Djevojčica je bila najstarija od pronađenih mumija.

Nisu pronađeni tragovi koji bi pokazivali da je djevojčica ubijena nasilnom smrću pa se pretpostavlja da su djeca ostavljena da se smrznu.

Uz mumije koje su dobro očuvane, pronađeni su zlato, srebro, mali kipovi, tekstil, kao i lonci u kojima se vjerovatno nalazila hrana, piše Daily Mail.

Galerija

Bonus video: