Pun Mjesec zaista može da vam poremeti san

Volonteri nisu bili svjesni svrhe istraživanja i nisu mogli da vide Mjesec iz svojih kreveta u istraživačkoj laboratoriji
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2013. 09:15h

Naučnici su sada pronašli dokaze da Mjesečeve mjene imaju uticaj na čovjeka…

Sudija je rađena na 33 volontera koji su spavali u strogo kontrolisanim laboratorijskim uslovima. Rezultati su pokazali da je za vrijeme punog Mjeseca, volonterima trebalo više vremena da zaspe, a san je bio i lošijeg kvaliteta, uprkos tome što su ispitanici imali dobre uslove za mirno prospavanu noć, u zamračenoj prostoriji.

Zabilježen je, takođe, i pad u nivou hormona melatonina, koji se povezuje sa prirodnim ciklusima tjelesnog sata, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Current Biology.

Kada je mrak, tijelo proizvodi više melatonina, nego kada je dan. Ako smo izloženi jakoj svjetlosti uveče, ili pak, ako nam svjetla nedostaje tokom dana, to može poremetiti normalan ciklus proizvodnje melatonima u tijelu, prenosi Nacionalna geografija.

Ipak, rad profesora Krisitjana Kajohena i njegovih kolega sa Univerziteta u Bazelu, sugeriše da efekat punog Mjeseca nije povezan samo sa svijetlim noćima u tom periodu.

Lunarni ritam

Volonteri nisu bili svjesni svrhe istraživanja i nisu mogli da vide Mjesec iz svojih kreveta u istraživačkoj laboratoriji. Svako od njih proveo je dvije noći u laboratoriji pod pažljivom prismotrom.

Istraživači su došli do zaključka da oko punog Mjeseca, moždane aktivnosti povezane sa snom mogu da opadnu i za trećinu. Volonterima je bilo potrebno oko pet minuta više da zaspe, a budili bi se 20 minuta ranije, nego što je uobičajeno.

„Izgleda da lunarni ciklus utiče na san kod ljudi, čak i onda kada ne vidimo Mjesec i nismo svesni njegove trenutne faze“, rekao je prof. Kajohen i dodao da se neki ljudi posebno osjetljivi na Mjesečeve mjene.

Ova studija nije prvobitno imala za cilj da ispita uticaj Mjeseca na čovjeka. Istraživači su zapravo slučajno došli na ideju da pregledaju prethodna istraživanja sna koja su radili i pokušaju da pronađu vezu sa punim Mesecom. To je rezultiralo studijom, koja je uprkos malo broju ispitanika, donijela značajna otkrića, smatra ekspert za san dr Nil Stenli, piše NG.

„Postoji toliko snažno ukorenjena povezanost sa punim Mesecom u kulturi i običajima, da uopšte ne iznenađuje činjenica da ima i realnog efekta. To je jedna od onih narodnih priča za koje uvek sumnjate da imaju koren u istini“, rekao je Stenli. „Sada je, ipak, na nauci da objasni šta je tačno uzrok poremećaja u spavanju kada je pun Mjesec.“

Galerija

Bonus video: