Pronađen rep dinosaurusa star 72 miliona godina

Osim repa, stručnjaci su pronašli i druge fosilne ostatke kostiju, uključujući i jedan kuk dinosaurusa
0 komentar(a)
dinosaurus, Foto: Beta/AP
dinosaurus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.07.2013. 14:01h

Tim arheologa pronašao je fosilne ostatke 72 miliona godina starog repa dinosaurusa u pustinji na sjeveru Meksika, saopštio je Nacionalni institut za antropologiju i istoriju.

Tim koji čine arheolozi i studenti sa Instituta i Nacionalnog autonomnog univerziteta Meksiko identifikovali su da je riječ o hadrosauru, dinosaurusu pačjeg repa. Rep je pronađen u blizini grada General Sepeda i činio je gotovo polovinu dužine zvijeri.

Osim što je neobično dobro očuvan, rep dužine pet metara je prvi pronađen u Meksiku, rekao je direktor Instituta Fransisko Agilar.

Stručnjaci su pronašli 50 repnih pršljenova potpuno očuvanih pošto su 20 dana u pustinji pažljivo uklanjali sedimentarne stijene koje su prekrivale kosti dinosaurusa.

Osim repa, stručnjaci su pronašli i druge fosilne ostatke kostiju, uključujući i jedan kuk dinosaurusa, prenosi Rojters.

Novo otkriće moglo bi da pruži dodatne informacije o hadrosaurusima i bolestima koje su ih pogađale pošto je već utvrđeno da su dinosaurusi patili od tumora i artritisa.

Ostaci dinosaurusa pronađeni su u brojnim djelovima Koahuile, države na sjeveru Meksika ali su repovi prilično rijetki.

Agilar kaže da Meksiko ima bogatu paleontološku istoriju i da, pošto je centralni dio sjevernog Meksika prije 65 miliona godina bio obala, arheolozi pronalaze ostatke kako vodenih tako i kopnenih životinja.

Bonus video: