EU zahtijeva transparentnost od farmaceutskih kompanija

Novi nacrt zakona koji je napravila Evropska medicinska agencija već je naišao na protivljenje proizvođača ljekova.
0 komentar(a)
ljekovi, Foto: Shutterstock.com
ljekovi, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.07.2013. 14:46h

Farmaceutske kompanije možda morati da objave tajna istraživanja o tome kako nastaju ljekovi. Novi zakoni EU tako će potencijalno otkriti nepoznate i opasne neželjene efekte ljekova, prenosi britanski Gardijan.

Ovim zakonom bi najmoćnije farmaceutske kompanije morale javno predstavljati rezultate kliničkih studija koje bi bile dostupne nezavisnim naučnicima za vršenje analiza.

Smatra se da bi se tako moglo utvrditi da li su pacijenti prevareni placebo ljekovima, ili ljekovima za koje nije naučno utvrđeno da su efikasni.

Farmaceutske kompanije su za sad obavezne da objavljuju samo mali dio klinčkih ispitivanja, a kritičari smatraju da tek polovina negativnih rezultata dospije u javnost.

Novi nacrt zakona koji je napravila Evropska medicinska agencija već je naišao na protivljenje proizvođača ljekova, takođe navodi Gardijan.

Oni tvrde da se neka od njihovih saopštenja mogu pogrešno interpretirati i izazvati paniku među korisnicima pojedinih ljekova.

U posljednje tri godine 26 kompanija kažnjeno je sa više od osam milijardi eura zbog nečasnog poslovanja.

Najveća britanska farmaceutska kuća GlaksoSmitKlajn objavila je ranije ove godine da će podržati donošenje pomenutog zakona.

Oštro kritikovana kompanije je prethodne godine morala da plati 1,9 milijardi funti kazne SAD zbog skrivanja podataka o bezbjednosti lijeka Avandria koji koriste dijabetičari.

Nedavno su “procurile” informacije s vrha vodećeg tijela farmaceutske industrije da će šefovi kompanija angažovati pacijente da spriječe donošenje zakona o dostupnosti izvještaja kliničkih studija.

Evropska federacija farmaceutskih industrija uputila je saopštenje direktorima i pravnim odjeljenjima firmi Pfizer i GlaksoSmitKlajn, uz obavještenje da će grupe pacijenata biti “mobilizovane” da izraze brigu o “rizicima po javno zdravlje koje može izazvati nenaučna upotreba podataka”.

Tim Rid iz grupe Health Action Internetional kaže: “Ova inicijativa o transparentnosti je nevjerovatno ironična i mi već sad imamo jasne indikacije da je farmaceutska industrija spremna da koristi organizacije pacijenata za borbu”.

“Grupe pacijenata dobijaju pažnju jer se pretpostavlja da predstavljaju glas onih kojima su takvi zakoni zaista važni. Međutim, industrija ih koristi jer ih ubjeđuje da neće moći da dobiju inovativne lekove, ako firme budu sprečene da investiraju, zato što moraju da budu transparentne u pogledu kliničkih studija”.

Bonus video: