Kina: Otkriven zapis star pet hiljada godina

Najstariji do sada poznati zapis na kineskom jeziku, iz vremena dinastije Šang, star je 3.600 godina, i pronađen je na oklopu kornjače.
1 komentar(a)
Kineski zid, Foto: Stuff.co.n
Kineski zid, Foto: Stuff.co.n
Ažurirano: 10.07.2013. 15:53h

Novi oblik primitivnog pisma, u znacima za koje se smatra da su stari pet hiljada godina, otkriven je u arheološkom istraživanju na istoku Kine,

Najstariji do sada poznati zapis na kineskom jeziku, iz vremena dinastije Šang, star je 3.600 godina, i pronađen je na oklopu kornjače

Kineski naučnici još uvijek nisu saglasni u tome da li pronađene bilješke predstavljaju riječi, ili su ipak preteče riječi koje bi se radije mogle opisati kao simboli.

Sigurni su, ipak, da će ovo otkriće rasvijetliti porijeklo kineskog jezika i kulture.

Oko 240 komada sa urazenim simbolima nađeno je tokom iskopavanja od 2003. do 2006. godine u provinciji Žeđijang, i stručnjaci iz cijele Kine okupili su se kako bi pomogli u njihovom proučavanju, navode kineski mediji.

Jedan od profesora na Fakultetu za arheologiju i muzeologiju pri Univerzitetu Pekinga kazao je da otkriveni simboli ne predstavljaju izolovane karaktere, već da mogu formirati i rečenice.

Vang Džiandžun sa Istorijskog instituta u Žengžou, ipak, smatra da ovi simboli možda imaju neke osobine jezika, ali da je isuviše rano porediti ih sa sistematskim jezikom s oklopa kornjače koji još uvijek važi za najstariji pronađen kineski zapis.

Bonus video: