Izrael: Pronađeni ostaci sfinge stare 4.000 godina

Sfinga je donesena u Tel Hazor kao ratni plijen, ili kao poklon vladaru koji je u tom periodu vladao tim predjelom.
159 pregleda 0 komentar(a)
Piramida u Gizi, Foto: Vadim Makorov
Piramida u Gizi, Foto: Vadim Makorov
Ažurirano: 09.07.2013. 14:53h

Fragmetni egipatske sfinge stare 4.000 godina pronađeni su u arheološkom istraživanje u Tel Hazoru na sjeveru Izraela, saopštili su zvaničnici te države, a kako prenosi UPI.

Profesor Amnon Ben Tor sa Jevrejskoj univerziteta je, kao vođa iskopavanja, izraelskom državnom radiju je kazao da se prema natpisu pronađenom između nogu sfinge može zaključiti da je na njoj predstavljen kralj Menkaura, poznatiji po svom helenizovanom imenu - Mikeren.

Radnici su do sada otkopali djelove prednjih udova i grudi sfinge, a po natpisu otkrivenom između njenih nogu, arheolozi su zaključili da je ona nastala u drevnom Heliopolisu blizu Kaira. Ben Tor je kazao kako je približna veličina sfinge oko dva metra.

"Reklo bi se da je na sfingi predstavljen Menkaura, kralj koji je vladao Egiptom 2.500 godina prije Hrista. Ovo je jedina sfinga posvećena ovom vladaru koja je pronađena. Kralj Menkaura je sagradio jednu od tri piramide u Gizi," kazao je Ben Tor za izraelski državni radio.

Ben Tor smatra da je sfinga donesena u Tel Hazor od strane Kanalita kao ratni plijen, ili kao poklon vladaru koji je u tom periodu vladao tim predjelom.

Bonus video: