"Kjuriositi" kreće u epsko istraživanje planina na Marsu

Put, koji se pretpostavlja da će trajati najmanje devet mjeseci, odvešće "Kjuriositi" u istraživanje nepoznatih prostranstava.
2 komentar(a)
Mars, Kjuriositi, Foto: Nasa.gov
Mars, Kjuriositi, Foto: Nasa.gov
Ažurirano: 09.07.2013. 13:38h

"Kjuriositi" (Curiosity), robotsko vozilo američke agencije za istraživanje svemira NASA, započinje dugo očekivano putovanje i istraživanje planine Šarp i drugih brdovitih predjela na Marsu.

Ovaj istraživački šestotočkaš je tako napustio mjesto na kom je boravio posljednjih sedam mjeseci, i od četvrtog jula prešao put od pedeset i osam kilometara ka jugozapadu, prenosi NBC.

Put, koji se pretpostavlja da će trajati najmanje devet mjeseci, odvešće "Kjuriositi" u istraživanje nepoznatih prostranstava. Uz pomoć fotografija iz svemira, vođe ovog istraživačkog pohoda trudile su se da sastave što jednostavniji plan puta koji bi trebalo da zaobiđe potencijalne prepreke.

Tokom puta će, ipak, neminovno naići na terenske poteškoće, ali "Kjuriositi je stvoren da podnese prepreke," smatra naučnik Ašvin Vasavada.

Očekuje se da će najveći izazov za "Kjuriositi" biti pješčane dine koje se nalaze u podnožju planine Šarp.

Veličine automobila, "Kjuriositi" je najusavršeniji rover poslat na Mars, a projekat koji je koštao 2,5 milijarde dolara je takođe i najskuplja misija koju je NASA na toj planeti sprovela do sada.

Umjesto da izaberu najkraći put ka planini Šarp, naučnici su odlučili da se zaustave sa istočne strane svog odredišta, i ova odluka im se isplatila, nakon što je "Kjuriositi" naišao na drevno kamenje, zaobljeno pod uticajem vode koja se nekad nalazila na toj planeti.

Iako su eksperimenti trajali duže nego što je prvobitno predviđeno, može se reći da je misija već uspjela, jer su pronađeni dokazi da je u uslovima koji postoje na Marsu moguć opstanak najjednostavnijih organizama.

Bonus video: