Penzioner iz Fojnice tvrdi da je riješio matematički problem "težak" milion dolara

Endru Bil godinama nudi milion dolara onome ko uspije da dokaže matematičku pretpostavku koju je on otkrio prije 20 godina
59 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2013. 19:22h

Ramiz Jahić iz Fojnice, Bosna i Hercegovina, ekonomista u penziji, tvrdi da je riješio matematički zadatak vrijedan vrtoglavih milion dolara koje bankar Endru Bil iz Teksasa nudi onome ko riješi kompleksnu matematičku jednačinu čije se rješenje traži još od osamdesetih godina prošlog vijeka.

"Naravno da ću ga kontaktirati. Ali, prije svega sam srećan zbog rješenja koje sam pronašao. Još ne mogu da vam otkrijem detalje, samo tvrdim da nije bilo jednostavno. Dugo sam pokušavao da riješim zadatak na klasični matematički način, jednačinom. Međutim, nije išlo, jer nema nijedne poznate. Onda sam išao logikom i pretpostavkom i tako da sam došao do tri nepoznate, a ostale tri sam otkrio putem redovne jednačine", rekao je penzioner za Dnevni avaz.

Riješite matematički "problemčić" i osvojite milion dolara >>>

Teksaški bankar i samouki matematičar Endru Bil godinama nudi milion dolara onome ko uspije da dokaže matematičku pretpostavku koju je on otkrio prije 20 godina.

Bilova pretpostavka je da ako su a, b, c i n pozitivni cijeli brojevi, a n je uvijek veće od 2 onda je Farmaova teorema moguća ako a, b i c i nemaju zajednički faktor.

Bilova pretpostavka je da ako su a, b, c i n pozitivni cijeli brojevi, a n je uvijek veće od 2 onda je Farmaova teorema moguća ako a, b i c i nemaju zajednički faktor.

Iako je malo boljim matematičarima na prvi pogled ovaj problem samoobjašnjiv i ne pretjerano komplikovan, praksa je pokazala da je dokazivanje ove matematičke zavrzlame gotovo pa nemoguća misija.

Nagrada za rješavanje bilovog problema se dodjeljuje za dokaz tvrđenja te za pružanje kontraprimjera. Dokaz mora biti objavljen u nekom renomiranom matematičkom časopisu, a kontraprimjer podliježe nezavisnoj provjeri Američkog udruženja matematičara.

Bonus video: