Daunov sindrom: Novi test na probi

Ovaj novi test biće ponuđen besplatno u dvije bolnice u Engleskoj, a naučnici tvrde da ova provjera sa vjerovatnoćom od 99 odsto određuje da li će djeca po rođenju imati daunov sindrom
73 pregleda 0 komentar(a)
trudnoća, trudnica, Foto: Shutterstock.com
trudnoća, trudnica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.06.2013. 13:28h

U Engleskoj bi sljedećeg mjeseca trebalo da počne klinička proba neinvazivnog testa krvi nerođene djece na Daunov sindrom, koji je u eksperimentalnoj fazi pokazao dobre rezultate.

Ovaj novi test biće ponuđen besplatno u dvije bolnice u Engleskoj, a naučnici tvrde da ova provjera sa vjerovatnoćom od 99 odsto određuje da li će djeca po rođenju imati daunov sindrom, piše britanski Telegraf.

Eksperti koji su vodili istraživanja o novom metodu testiranja kažu da bi ovakav način utvrđivanja eventualnog oboljenja mogao da doprinese da ubuduće žene izbjegnu mnogo invazivinije testiranje i spriječi veliki broj pobačaja.

Iako je cijena testa velika, istraživači su pokrenuli privremenu akciju testiranja koja je besplatna, vjerujući da će postignuti rezultati ubediti farmaceutske kompanije da snize cenu testiranja (trenutno oko 500 eura).

Prema trenutno usvojenom sistemu testiranja svi fetusi se prate na ultrazvuku u 12. nedjelji kako bi se ustanovilo da li imaju veliki rizik za nastanak genetskog poremećaja koji je proizveden dodatnom kopijom hromozoma 21.

Test se trenutno nudi besplatno trudnicama koje su spremne da učestvuju u ovom probnom periodu

Novi test krvi bi, po tvrdnji naučnika, trebalo da smanji potrebu da veliki broj žena ide i na drugi test ukoliko za tim nema potrebe, a u istraživanju u kome je učestvovalo oko 1,000 trudnica, uzorci krvi su uzimani u 10. nedjelji trudnoće i analiziran DNK fetusa, čiji su rezultati bili gotovi za 2 sedmice.

Ovaj rok od dvije nedelje bi trebaalo da ženama koje budu identifikovane kao rizična kategorija omogući i drugi test u 12. nedjelji, kada je vrijeme i za pregled ultrazvukom.

Profesor Kipros Nikolaides koji je uključen u istraživanje tvrdi da ovakav način testiranja siguran u 99 odsto slučajeva, što je mnogo veća vjerovatnoća nego u dosadašnjim konvencionalnim načinima testiranja.

Test se trenutno nudi besplatno trudnicama koje su spremne da učestvuju u ovom probnom periodu, ali mnogi upozoravaju da bi široka primjena ovog testa mogla da uslijedi tek za nekoliko godina kada većina laboratorija bude osposobljena da izvrši analizu.

Daunov sindrom je genetski poremećaj koji utiče na maentalni i fizički razvoj djeteta, pa iako neki smatraju da novi test krvi ne može kompletno da zamijeni postojeće metode otkrivanja bolesti, on svakako može doprinjeti da se efikasnije uoči povećani rizik za oboljevanje.

Bonus video: