Nađen do sada nepoznat fosil čovjekovog pretka

Fosil čovjekovog pretka, star 55 miliona godina, otkriven je u centralnom dijelu Kine
0 komentar(a)
Fosil, Foto: National geographic
Fosil, Foto: National geographic
Ažurirano: 06.06.2013. 10:51h

Američki naučnici saopštili su danas da je nađen do sada nepoznat fosil drevnog primata koji je bio toliko mali da ih je nekoliko moglo da stane u šaku današnjeg čovjeka.

Fosil čovjekovog pretka, star 55 miliona godina, otkriven je u centralnom dijelu Kine i jedan je od prvih primata što omogućava naučnicima da bolje shvate kompleksnu evoluciju koja je dovela da ljudskog bića.

Mali primat je bio dugačak pet santimetara i težak tridesetak grama. To otkriće omogućava da se bolje shvate ko su bili direktni biološki preci čovjeka i kako su se ponašali, navodi se u studiji naučnika objavljenoj u nauccnom ccasopisu Nejčer (Nature). ž

"To je izgleda naš blizak rođak", rekao je naučnik Kristofer Berd i dodao da je to otkriće "najbliži dokaz precima ljudi".

Primat pripada grupi u kojoj su ljudi, majmuni i lemuri. Ljudi i drugi primati se razlikuju od drugih životinja jer imaju prste, nokte i oči okrenute naprijed.

Među primatima postoje tri podvrste - antropoidi u kojima su majmuni i ljudi, a u druge dve podvrste spadaju lemuri i druge vrste životinja.

Novi fosil ima izgled antropoida. Naučnici su naveli da su neophodna dodatna istraživanja fosila kako bi se otkrili novi detalji evolucije čovjeka.

Bonus video: