Religiozni fanatizam bi mogao biti liječen kao mentalno oboljenje

"Ljude sa određenim ubjeđenjima možemo vidjeti kao ljude kojima je potrebno liječenje"
193 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2013. 09:45h

Vodeći akademski stručnjak tvrdi da bi religiozni fanatizam uskoro mogao biti liječen na isti način kao i mentalne bolesti, piše Huffington Post.

Ketlin Tejlor, naučnik i istraživač sa Univerziteta Oksford, kaže da je već u toku razvoj tehnika kojima bi se radikalizovana uvjerenja mogla zauzdati. Ona takođe tvrdi da i nasilje nad djecom može biti tretirano sličnim tehnikama.

"Ono što je pozitivno za jedne ljude, za druge je negativno. Ljude sa određenim ubjeđenjima možemo vidjeti kao ljude kojima je potrebno liječenje.“

"Uzmimo za primjer nekoga ko je postao radikalan pod uticajem nekog kulta – mogli bismo tako nešto prestati posmatrati kao lični izbor koji je rezultat slobodne volje i početi tretirati kao vrstu mentalnog poremećaja.“

„Iz mnogo razloga to može biti pozitivna stvar jer nema sumnje da u našem društvu postoje ubjeđenja koja mogu nanijeti mnogo štete, i koja to zaista i čine. Ovo takođe može pomoći kod bavljenja problemima poput nasilja nad djecom", kaže Tejlorova.

"Ne govorim samo o očiglednim kandidatima poput radikalnih islamista i ekstremnijim kultova. Govorim i o ubjeđenju da je sasvim u redu tući djecu. Ova ubjeđenja su veoma štetna, ali se obično ne stavljaju u kategoriju mentalnih oboljenja".

Tejlor je napisala niz knjiga o budućnosti neurologije i napretka na poljima čitanja snova, kontrole uma i drugih, koja bi uskoro mogla stvoriti probleme u vezi sa poštovanjem privatnosti.

Bonus video: