Ekspresnim letom od šest sati astronauti stigli na Svemirsku stanicu

Ogroman dobitak u vremenu moguć je zbog tehnoloških poboljšanja zahvaljujući kojim Sojuz može da napravi samo četiri orbite oko Zemlje
5 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2013. 08:19h

Sojuz kapsula sa tročlanom međunarodnom ekipom astronauta uspješno se danas spojila sa Međunarodnom svemirskom stanicom, poslije "ekspres" leta od manje od šest sati.

Tri astronauta - Rus Fedor Juršikin, Italijan Luka Parmitano i Amerikanka Karen Najberg poletjeli su sinoć u 22.31 po centralnoevropskom vremenu sa ruskog kosmodroma Bajkonur u stepama u Kazahstanu, u letilici Sojuz TMA-09M.

Sojuz je pristao uz Međunarodnu svemirsku stanicu jutros u 4.10 časova posijle manje od šest sati leta, dok je ranije let trajao dva dana, saopštila je Ruska svemirska agencija (Roskosmos).

Ogroman dobitak u vremenu moguć je zbog tehnoloških poboljšanja zahvaljujući kojim kapsula Sojuz može da napravi samo četiri orbite oko Zemlje umjesto ranije potrebnih 34.

Međunarodna svemirska stranica (Foto: asc-csa.gc.ca)

Ovo je drugi "ekspres" let koji prevozi astronaute do Međunarodne svemirske stanice, prethodni je uspješno izveden u martu.

Sojuz je putovao brzinom od oko 7.500 kilometara na sat, prenijela je Američka svemirska agencija NASA. Poslije pripajanja bilo je potrebno dva sata prije nego što se ujednačio pritisak između kapsule i stanice, kada su astronauti mogli bezbjedno da uđu unutra.

Troje novih astronauta, koji će tu provesti šest mjeseci, dočekao je tročlani tim, jedan Amerikanac i dvojica Rusa, koji su na Međunarodnoj stanici od kraja marta.

Amerikanka Karen Najberg je izjavila po dolasku da je putovanje bilo "kul", prema slikama koje je preko interneta prenjela NASA. Troje novih astronauta će tokom šestomjesečnog boravka više puta izlaziti u "šetnju" u svemiru.

Očekuje se da će bar njih dvoje, Amerikanka i Italijan, nastaviti aktivno učestvovanje na društvenim mrežama koje je započeo njihov pretodnik Kris Hadfild.

Hadfild je redovno i često slao poruke na svom Tviter nalogu od početka njegove misije 19. decembra prošle godine, gdje je objavljivao spektakularne slike i video snimke sa Stanice kao i snimke života unutar nje.

Danas ga na Tviteru prati 997.000 ljudi. Rusija je sada jedina zemlja koja može da prevozi astronaute do Međunarodne svemirske stanice pošto je povučen posljednji americcki svemirski šatl u ljeto 2011.

Galerija

Bonus video: