Revolucionarni korak: Naučnici izvukli zdrave matične ćelije iz kloniranog embriona

Najnovije otkriće koje bi moglo da utiče na liječenje niza teških bolesti poput multiple skleroze i Alchajmerove bolesti
3 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2013. 09:36h

Naučnici sa Univerziteta u Oregonu uspjeli su da izvuku zdrave matične ćelije iz ljudskog embriona "uzgojenog" u laboratoriji. Ovo je revolucionarni korak ka procesu kloniranja ljudi, piše Vašington Post.

Naučnici su objasnili da su u procesu koristili tehniku izvlačenja matičnih ćelija sličnu onoj koja je korištena tokom kloniranja ovce Doli.

Dr. Šoukrat Mitalipov opisao je da je iz doniranih jajašca zdrave mlade žene prvo izvukao DNK. Potom je u prazna jajašca stavio ćelije kože koje je uz pomoć struje podstakao da se razviju u embrion. Nakon pet do šest dana dr. Mitalipov je iz takvog embriona uspješno prikupio matične ćelije.

Ovo najnovije otkriće moglo bi da utiče na liječenje niza teških bolesti poput multiple skleroze i Alchejmerove bolesti, što je i istakao tim ljekara i naučnika koji je obavio ovaj novi zahvat. Oni se nadaju da će im izvlačenje matičnih ćelija pomoći u otkrivanju ljekova za neizlječive bolesti kao i da će im zdrave matične ćelije poslužiti u liječenju oboljelih i oštećenih djelova tijela.

Kritičari ovakvih istraživanja se pribojavaju da bi ovo otkriće moglo da dovede do pokušaja kloniranja djece.

Galerija

Bonus video: