Naučnici oktrili nov način izdvajanja zlata iz rude: Jeftin i nije štetan

Evropski parlament je 2010. pozvao vlade da stari kontroverzni metod izdvajanja zlata zabrane u svojim zemljama
533 pregleda 3 komentar(a)
zlato, Foto: Ilustracija
zlato, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 14.05.2013. 18:01h

Naučnici su pronašli, naizgled nevjerovatan, novi način za izdvajanje zlata iz rude, pomoću kukuruznog skroba.

Tradicionalna metoda izdvajanja zlata podrazumijeva izdvajanje živom, a u posljednjih 120 godina zlato se dobija cijanizacijom, odnosno izdvajanjem zlata iz rude otopinama cijanida, što zagađuje okolinu.

Iako je metoda zabranjena u nekoliko zemalja, još uvijek se koristi za izvlačenje više od 80 odsto zlata širom svijeta.

Međunarorni tim naučnika je slučajno pronašao alternativu, nakon što je jedan od članova tima, Žiđang Liju, je pomiješao šećer nazvan alfa ciklodekstrim, dobijen iz šećernog skroba, sa solju otopljenog zlata u nadi da će dobiti neku trodimenzionalnu kubičnu strukturu.

Iako je u početku bio razočaran jer njegov eksperiment nije uspio, Žiđang je ubrzo shvatio da je ipak možda otkrio nešto što je potencijalno unosno, navodi se u istraživanju objavljenom u Nature Communications.

Njegov tim je saopštio kako je Žiđang otkrio magičan način za izdvajanje zlata iz rude, koji pritom čuva životnu sredinu.

Ova metoda bi, recimo, mogla biti iskorištena za izdvajanje zlata iz potrošačke elektronike koja završi na otpadu.

Dok Evropa omogućava korištenje cijanida u rudarstvu, neke zemlje poput Njemačke, Češke i Mađarske su zabranile taj postupak i 2010. godine Evropski parlament je pozvala vlade da taj kontroverzni metod zabrane i u svojim zemljama.

Nova metoda, koju je otkrio međunarodni tim naučnika, je vrlo jeftina i jednostavna, a stručna javnost je saglasna da je najvažnije sačuvati životnu sredinu - za nas i buduće generacije, navodi AFP.

Bonus video: