Zemlji prijeti pomor velikog broja biljnih i životinjskih vrsta do 2080.

Naučnici navode da bi vlade mogle da smanje projektovani gubitak staništa za 60 odsto
2 komentar(a)
planeta, Foto: Shutterstock.com
planeta, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.05.2013. 14:09h

Staništa mnogih biljaka i životinja drastično će biti smanjena tokom ovog vijeka, ako vlade ne budu brzo djelovale kako bi smanjile rastuće emisije gasova sa efektom staklene bašte, izjavili su naučnici nakon proučavanja 50.000 vrsta širom svijeta.

Naučnici iz Velike Britanije, Australije i Kolumbije su kazali da su biljke, vodozemci i gmizavci najosjetljiviji na porast globalne temperature i promjene padavina.

Oko 57 odsto biljaka i 34 odsto životinjskih vrsta vjerovatno će izgubiti više od pola područja sa klimom koja im odgovara do otprilike 2080. ako se ništa ne učini kako bi se ograničile emisije gasova sa efektom staklene bašte iz elektrana, fabrika i vozila, naveli su naučnici u stručnom časopisu Nature Climate Change.

Najteže će biti pogođene vrste u subsaharskoj Africi, Australiji, Amazonu i Srednjoj Americi.

"Klimatske promjene će bitno smanjiti biorazličitost, čak i za mnoge rasprostranjene životinje i biljke", rekla je Rakel Varen sa Univerziteta East Anglia u Engleskoj .

Međutim, naučnici navode da bi vlade mogle da smanje projektovani gubitak staništa za 60 odsto ako globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte dostignu vrhunac do 2016. i nakon toga krenu da padaju.

Vrhunac do 2030. smanjio bi gubitke za 40 odsto.

Bonus video: