Psihotični napadi su povezani sa društvenim mrežama

"Kako pristup interentu postaje sve pristupačniji širom svijeta, tako se širi i psihopatologija, a komunikacija koja se odvija putem Facebooka bitan je dio ove priče"
132 pregleda 4 komentar(a)
Fejsbuk, Facebook, Foto: Shutterstock.com
Fejsbuk, Facebook, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.05.2013. 07:32h

Facebook , kao i druge društvene mreže, bukvalno mogu da izlude korisnike, tvrde izraelski naučnici.

Istraživači sa univerziteta u Tel Avivu su povezali psihotične napade sa zavisnošću od interneta i sumanutostima uzrokovanim virtuelnim vezama koje se tamo njeguju.

Iako su svi učesnici istraživanja prethodno patili od usamljenosti, niko nije imao u istoriji bolesti zabilježenu psihozu.

"Kako pristup interentu postaje sve pristupačniji širom svijeta, tako se širi i psihopatologija, a komunikacija koja se odvija putem Facebooka bitan je dio ove priče", kazao je vođa istraživanja, doktor Uri Nitzan.

Studija je pokazala duboku vezu između psihotičkih napada i komunikacije preko Facebooka.

Svi pacijenti doktora Nitzana pronašli su bijeg od usamljenosti tako što su našli utočište u intenzivnoj virtuelnoj vezi. Ali, iako su te veze u opčetku bile pozitivne, kasnije su vodile do boli, osjećaja da su izdani i na kraju - do osjećaja ranjivosti zbog napada na privatnost.

"Postepeno su se razvili simptomi psihoze, poput tjeskobe i smetenosti. Osobe su razvile iluzije o osobi iza ekrana, pa je jedan pacijent iskusio i taktilne halucinacije i vjerovao da ga osoba koja se nalazi iza ekrana 'dodiruje'. Idealizovali su osobu sa kojom komuniciraju preko Facebooka a da se sa njom nikad nisu privatno sreli. Dobra je vijest da su svi pacijenti uspjeli da se potpuno oporave uz potrebnu njegu i tretman", rekao je dr Nitzan.

Bonus video: