NASA snimila jak uragan na Saturnu: Snažniji, ali sličan onima na Zemlji

Saturnova oluja je i mnogo snažnija od oluja na Zemlji i na njenim spoljnim ivicama vjetrovi duvaju brzinom od oko 530 km na sat
4 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2013. 17:26h

Spektakularne nove slike koje je poslala NASA-ina svemirska letjelica koja orbitira oko Saturna pružile su najdetaljniji uvid ikada u veliki uragan koji je zahvatio područje oko sjevernog pola te planete, saopštio je Fow News.

Zadivljujuće nove slike i video snimak uragana na Saturnu koje je poslala NASA-ina letjelica Cassini pokazuju da je "oko" oluje široko oko 2.000 kilometara, oko 20 puta veće od tipičnog centra oluje na Zemlji. Saturnova oluja je i mnogo snažnija od oluja na Zemlji i na njenim spoljnim ivicama vjetrovi duvaju brzinom od oko 530 kilometara na sat.

"Iznenadili smo se kada smo vidjeli taj vrtlog jer toliko podsjeća na uragane na Zemlji", rekao je Endrju Ingersol, član tima koji analizira slike Cassinija.

"Ali bio je na Saturnu, u mnogo većim razmjerima, i uspijeva da se formira sa malim količinama vodene pare u Saturnovoj atmosferi od vodonika".

Za razliku od uragana na Zemlji, koji zbog Zemljinog okretanja idu prema sjeveru, Saturnova oluja na sjevernom polu stoji već duže vrijeme.

"Polarni uragan nema gdje da ode i zato je zaglavio na sjevernom polu", rekao je Kunio Sajanagi sa univerziteta Hempton, takođe član NASA-inog tima.

Iako je Saturnov uragan veći i snažniji od Zemljinih, oluje na dvije planete slične su na neke načine. Recimo, obje imaju centralno "oko" koje sadrži malo ili vrlo malo oblaka, rekli su istraživači.

Druga zajednička obilježja su visoki oblaci koji formiraju zid oko "oka" i okretanje na sjevernoj hemisferi u smjeru suprotnom od okretanja kazaljke sata.

Bonus video: