Novi pogled na Zemlju sa repa komete

U vrijeme kada je fotografija snimljena, PanSTARRS je bila oko 0,3 astronomskih jedinica (AU) udaljena od Sunca i oko 1,1 AU od Zemlje
109 pregleda 0 komentar(a)
kometa, Foto: NASA
kometa, Foto: NASA
Ažurirano: 02.04.2013. 08:26h

Tokom posmatranja turbulentne spoljne atmosfere Sunca, ili korone, Solarna opservatorija B za posmatranje međusobnih odnosa Zemlje i Sunca (STEREO-B) u stanju je i da ponudi novi pogled na našu planetu i na nebeskog posjetioca u unutrašnjem Sunčevom sistemu.

STEREO-B nalazio se na udaljenoj tački Sunca od Zemlje, pod uglom od oko 150 do 160 stepeni u odnosu na liniju Zemlja-Sunce

Kometa PanSTARRS bila je vidljiva golim okom sa Zemljine sjeverne polulopte u vrijeme kada je možda bolji pogled na nju bio sa opservatorije.

Aparat za fotografisanje heliosfere (HI) na opservatoriji napravio je snimke PanSTARRS-a i Zemlje 13. marta ove godine.

U vrijeme kada je fotografija snimljena, PanSTARRS je bila oko 0,3 astronomskih jedinica (AU) udaljena od Sunca i oko 1,1 AU od Zemlje. Astronomska jedinica predstavlja prosječno rastojanje između Zemlje i Sunca, i iznosi oko 150 miliona kilometara.

I na video snimcima i na fotografijama, PanSTARRS i njegov rep vide se kao svijetla, široka masa u centru slike

Aparat je snimio zonu neposredno pored koroninog zraka (sl. lijevo gore) kako bi se otkrilo jedva vidljiva svjetlost sunčevog vjetra i izbačene koronalne mase (CME) koja biva poslata u Sunčev sistem.

STEREO-B nalazio se na udaljenoj tački Sunca od Zemlje, pod uglom od oko 150 do 160 stepeni u odnosu na liniju Zemlja-Sunce. Udari sunčevog vjetra i izbacivanje koronalne mase mogu se vidjeti na istim fotografijama iz marta.

I na video snimcima i na fotografijama, PanSTARRS i njegov rep vide se kao svijetla, široka masa u centru slike. Izbacivanje koronalne mase vidljivo je na lijevoj slici, dok se Zemlja vidi sa desne strane komete. Bijele tačkice u pozadini su zvijezde. Vertikalne linije na snimcima nastale su u samom fotoaparatu.

Osvijetljenost komete, Zemlje i nekih planeta i zvijezda suviše je velika za instrument koji pokušava da posmatra slabu svjetlost u Sunčevoj atmosferi.

Bonus video: