nada za oboljele

Naučnici iz Hrvatske otkrili virus iz pileta koji može da izliječi tumor

"Ovaj virus djeluje na sve ćelije tumora, sa manjom ili većom efikasnošću. Njime će moći da se liječe i melanomi, tumori glave i vrata, tumori prostate..."
171 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2013. 17:52h

Davne 1999. godine prof Hrvoje Mazija sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu je iz pluća uginulih pilića izolovao novi virus. U daljim istraživanjima se pokazalo da je riječ o virusu koji vrlo snažno razara ćelije tumora i može da postane vakcina ili lijek protiv ljudskih tumora.

Profesor Maziji su se u radu pridružili dr Siniša Ivanković s Instituta “Ruđer Bošković”, prim. dr Dinko Čović, koji je donedavno radio na Klinici za tumore i prof.dr. Mladen Merčep, ljekar koji sada radi u Švajcarskoj. Predanim istraživanjima ta je grupa naučnika došla do revolucionarnog otkrića na miševima koje u potpunosti može da promijenipristup u liječenju ljudskih tumora i spasi nebrojeno života, piše portal 24sata.hr.

U ovom trenutku, kažu, trebalo bi im samo dvije sedmice da razviju vakcinu protiv tumora.

Riječ je o virusu iz soja Newcastle (NDV) koji napada domaću perad i pernatu divljač. Među njima napravi pomor. Prelazi i na čovjeka, ali jedina posljedica u tom slučaju može biti blaga prehlada

Prije tog zvaničnog, imao je i jedno neslužbeno iem - Frka. Nazvali su ga tako jer je u naučnim krugovima digao neviđeno uzbuđenje i neki su u početku pokušali da osporei otkriće hrvatskog stručnjaka. Virus je sada patentiran i zaštićen i ne smije da ga koristi niko osim hrvatskog naučnog tima. Riječ je o virusu iz soja Newcastle (NDV) koji napada domaću perad i pernatu divljač. Među njima napravi pomor. Prelazi i na čovjeka, ali jedina posljedica u tom slučaju može biti blaga prehlada.

Virusi iz soja Newcastle poznati su od ranije, ali soj koji su otkrili naučnici iz Hrvatske ranije nije viđen. Budući da su već postojala istraživanja na virusima sličnih sojeva, hrvatski su naučnici odlučili da vide kako novootkriveni virus djeluje na ćelije tumora. Ubrizgali su ga miševima koji su imali tumore debelog crijeva i dojke i ostali iznenađeni rezultatima – virus je u samo 72 sata uništio sve ćelije tumora!

Sljedeće godine naučni tim je modifikovao virus prilagođavajući ga tako da bude što efikasniji.

Vodili su se i takozvanim tropizmom virusa, odnosno njegovoj sklonosti da napada tačno određeno tkivo. Tako bi se razvio i lijek protiv tumora – virusi koji su po svom tropizmu plućni koristili bi se za rak pluća, neurotropni za rak mozga.

Ovaj virus djeluje na sve ćelije tumora, sa manjom ili većom efikasnošću. Njime će moći da se liječe i melanomi, tumori glave i vrata, tumori prostate i brojne druge maligne bolesti.

''Normalne, zdrave ćelije virus skoro uopšte ne oštećuje, a napada isključivo tumorske, koje poznaje po njihovim receptorima. Sada imamo mogućnost da efikasno koristimo virus u kombinaciji sa malom dozom citostatika, koja sama po sebi ne bi bila dovoljna u liječenju tumora, ili in vitro - da ga pomiješamo sa ćelijaam tumora, pustimo da ih razbije i onda to vraćamo u organizam oboljelog kao vakcinu koje će djelovati na imuni sistem i jednako takvo uništavanje ćelija tumora, objašnjavaju prof. Mazija i dr. sc. Ivanković, piše 24sata.hr.