Čudesne fotografije nastale od bakterija

Zakari je diplomirao je biologiju, a već pet godina radi kao mikrobiolog. Zanima se i za fotografiju, pa je odlučio da proba da fotografije pravi od bakterija
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2013. 15:59h

Pomisao na posude sa bakterijama vjerovatno nike ne zvuči privlačno. Zakari Kofer, mikrobiolog, takve prizore čini atraktivnim i privlačnim.

On je pronašao način zahvaljujući kojem neprijatne prizore posuda sa bakterijaam pretvara u lijepe "fotografije". Za izradu "bakteriografa", kako ga naziva, on koristi žive bakterije na posebnoj podlozi. Da bi dobio različite boje, on koristi različite bakterije. Tako recimo ešerihija koli stvara neki efekat sjajno-taman efekat.

Da bi sačuvao svoje radove, on čitavu površinu na kojoj ik kreira izlaže zračenju čime ubija bakterije, te potom rad čuva u smoli. Cio proces može da traje i do mjesec dana, zavisno od fotografije, piše Mashable.

Ovaj Koferom projekat rezultat je kombinacije njegovih profesionalnih i privatnih interesovanja. Diplomirao je biologiju, a već pet godina radi kao mikrobiolog, a pored toga se zanima i za fotografiju, pa je odlučio da proba da fotografije pravi od bakterija.

"Najzanimljivija je ona umjetnost kod koje se zapravo ne radi o umjetnosti", kazao je on, dodajući da je, prema njegovom mišljenju, mnogo interesantnije kada umjetnici dolaze iz sfera koje uopšte nisu umjetničke.

Ovaj mladić sada traži investiciju od 8.000 dolara kako bi dalje razvijao svoj projekat.

Galerija

Bonus video: