NASA: Ako asteroid krene prema Zemlji, pomolite se

"Tako bi SAD, ili bilo koja druga država, mogla da postupi u slučaju da nepoznati asteroid i meteor krene prema zemlji", rekao je Šef NASA u Kongresu
113 pregleda 4 komentar(a)
asteroid 2012 DA14, Foto: Reuters
asteroid 2012 DA14, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.03.2013. 11:30h

Šef NASA-e Čarls Bolden ima samo jedan savet za javnost u slučaju da u asteroid krene ka našoj planeti u bliskoj budućnosti: Molite se.

Asteroid za koji se procjenjuje da je imao prečnik od 16 metara je eksplodirao na nebu iznad Čeljabinska u Rusiji

Tako bi SAD, ili bilo koja druga država, mogla da postupi u slučaju da nepoznati asteroid i meteor krene prema zemlji, rekao je Bolden u Kongresu, odgovarajući na pitanje šta bi NASA mogla da uradi ako u naredne tri nedjelje neki asteroid krene ka planeti.

"Razlog za to što u te naredne tri nedjelje ne bismo mogli ništa da uradimo, jeste to što smo decenijama odlagali da nešto napravimo", rekao je Bolden, navodeći da su šanse za bilo kakav udar u narednih 100 godina nevjerovatno male.

Ipak, on je istakao i da su rokovi koje je NASA sebi zadala za poboljšanje sistema detekcije manjih nebeskih tijela i za sisteme odbrane probijeni jer nije obezbijeđeno dovoljno sredstava.

"Svi ste nam govorili da nešto uradimo, ali poslije toga nikada nije stigao potreban novac", upozorio je Holdren.

Asteroid za koji se procjenjuje da je imao prečnik od 16 metara je eksplodirao na nebu iznad Čeljabinska u Rusiji, oštetio par zgrada i povrijedio više od 1.500 ljudi. Kasnije istog dana, veći asteroid otkriven prošle godine je prošao 27.200 kilometara od Zemlje, bliže nego mreža televizijskih i meteoroloških satelita koji se nalaze u orbiti.

NASA prati najveće objekte

Procjenjuje se da u prosjeku objekti te veličine pogode Zemlju jednom na svakih 1.000 godina.

"Pronađeno je, međutim, samo oko 10 odsto od, prema procenama, ukupno 10.000 asteroida potencijalnih "ubica gradova"

NASA je otkrila i prati otprilike 95 posto najvećih objekata koji lete kraj Zemlje, onih čiji je prečnik jedan kilometar.

"Asteroid te veličine, kilometar ili veći, mogao bi da uništi civilizaciju", upozorio je naučni savjetnik Bijele kuće Džon Holdren.

U prosjeku, svakih hiljadu godina sličan asteroid udari Zemlju.

"Ne znamo kada će udariti, ali ako će to biti u periodu od tri sedmice, pomolite se", rekao je Čarls Bolden i dodao: "Šanse za takav scenario su vrlo male, ali šteta koju bi izazvao bila bi ogromna, ogromna. Što se tiče tijela kakav je bio ruski meteor, njih će uvek biti teško detektovati".

NASA je trenutno usmjerena na razvoj tehnologija za mijenjanje pravca određenih objekata koji bi mogli da se sudare sa Zemljom, osim što nastoji da intenzivira praćenje (monitoring) i razvija međunarodna partnerstva.

"Pronađeno je, međutim, samo oko 10 odsto od, prema procenama, ukupno 10.000 asteroida potencijalnih "ubica gradova" čiji je prečnik oko 165 stopa (50 metara)", dodao je Holdren.

Bonus video: