Značaj gena je precijenjen

Geni se nisu zabarikadirali i ne kontrolišu organizam, već su zatočeni u inteligentnim bićima i ta bića i okolina ih formiraju, smatra Nobl
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2013. 13:30h

Značaj gena je precijenjen, jer oni predstavljaju samo skup informacija koje tijelo po potrebi može da pročita i prenese, ako mu je do toga, istakao je u Beču ekspert Oksford univerziteta Denis Nobl.

On je u izlaganju na naučnom skupu negirao tvrdnje oksfordskog kolege Ričarda Daunkinsa, prema kojem „egoistični geni nameću svoju volju organizmu“.

"Daunkins, koji je postao slavan svojom knjigom „Egoistočni gen“ 1976. odličan je pripovjedač, ali ono što piše nije tačno", smatra Nobl.

Geni se nisu zabarikadirali i ne kontrolišu organizam, već su zatočeni u inteligentnim bićima i ta bića i okolina ih formiraju, naglašava Nobl, dodajući da je njihovo ponašanje u potpunosti zavisno od „zabave koju doživljavamo kada se parimo“.

Pojedini geni ne treba da se shvataju preozbiljno, jer su zamjenljivi, tvrdi Nobl

Kada je DNK pronađen, brzo se naučilo da su oni matrica za bjelančevine i ne obratno, ukazao je Nobl, prenosi APA.

On je rekao da je na osnovu toga pogrešno zaključeno da nikakve informacije ne idu od bjelančevina ka DNK, jer se nije mislilo na „DNK regulaciju“.

„Bjelančevine su te koje čitaju gene i određuju koji će biti iščitan“, objasnio je Nobl.

Prema njegovim riječima „geni igraju kao marionete uz melodiju organizma i njegove okoline“, te ako niko ne vuče konce, oni bivaju pasivni.

DNK je bitan za život, podvukao je on, dodajući da je međutim došlo do zamjene uzroka i djelovanja. Takođe DNK nije jedini prenosnik informacija nasljedstva, već se i druge informacije prenose sa generacije na generaciju.

Pojedini geni ne treba da se shvataju preozbiljno, jer su zamjenljivi, tvrdi Nobl naglašavajući da organizmi odlično kompenziju nedostatak gena, te da su studije pokazale da osam od 10 gena, pojedinačno, mogu biti „isključena“ bez ikakvog efekta.

Bonus video: