Snažna solarna oluja pogodila Zemlju 774. godine

Sunce je moglo da izbaci dovoljno jaku masu koja bi objasnila ostavljanje tragova – neobično velike količine radioaktivnog ugljenika-14
70 pregleda 5 komentar(a)
Sunce, Foto: Butdoesitfloat.com
Sunce, Foto: Butdoesitfloat.com
Ažurirano: 17.03.2013. 15:11h

Misteriozna eksplozija nabijenih čestica iz svemira pogodila je Zemlju negdje između 774. i 775. godine, a naučnici su postavili novu teoriju o njenom uzroku.

Oni sada smatraju da je krivac za to – Sunce, prenio je "Hafington post".

Naša zvijezda normalno emituje nabijene čestice, odnosno izbacuje koronalnu masu (CME), ali one ili ne pogode Zemlju ili su previše slabe da nanesu veliku štetu.

Prošle godine u godovima drevnih kedrova u Libanu otkriveni su tragovi radioaktivnog ugljenika-14, koji ukazuju da je Zemlju pogodio talas čestica

Teoretski, međutim, Sunce je moglo da izbaci dovoljno jaku masu koja bi objasnila ostavljanje tragova – neobično velike količine radioaktivnog ugljenika-14 u godovima drevnog drveća u Libanu.

Naučnici procjenjuju da bi takva eksplozija morala da bude 70 puta jača od solarne oluje koja je pogodila Zemlju 1989, usljed čega su milioni stanovnika u Kvebeku ostali bez struje. Takođe, morala je da bude 20 puta jača od solarne oluje iz 1859, koja je prekinula telegrafske sisteme u Sjevernoj Americi i Evropi.

Naše Sunce je vjerovatno sposobno za takve ogromne eksplozije. Već su zabilježeni slučajevi da su udaljene zvijezde nalik suncima ispuštale takve, ako ne i veće baklje. Međutim, i takva eksplozija bi bila previše mala da uzrokuje masivno uništenje.

Prošle godine u godovima drevnih kedrova u Libanu otkriveni su tragovi radioaktivnog ugljenika-14, koji ukazuju da je Zemlju pogodio talas čestica između 774. i 775. godine.

Bonus video: