Svježe zaljubljeni slabo razlikuju ukuse

„Kada se nađemo u vanrednoj situaciji, kao što je to zaljubljenost, onda se tu aktiviraju različiti hormoni"
92 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2013. 18:55h

Slatko, slano, gorko ili ljuto? Svježe zaljubljeni te ukuse teže primjećuju nego parovi koji su dugo u vezi ili samci. Krivci za to stanje su hormoni, tvrde naučnici u Bremerhafenu.

Kod tek zaljubljenih ljudi tijelo se nalazi u vanrednom stanju. Zato, ako se u obzir uzmu istraživanja njemačkih naučnika da zaljubljeni teže primjećuju ukuse, nije naodmet ni izreka „zaljubljeni do ušiju“ – jer ništa oko sebe, čak ni slani ili slatki ukus jela ne primjećuju tako lako kao drugi ljudi.

Svježa zaljubljenost, naime, zaista utiče na ukus slanog, slatkog, ljutog i gorkog.

Krivci za to su, kao što to često biva kod zaljubljenih ljudi, hormoni, koji su uključeni u gotovo sve tjelesne funkcije. Oni na primjer učestvuju i u funkcionisanju metabolizma, imunog sistema ili utiču na sklonost stresu. A oni su uključeni i u tjelesne funkcije kad je riječ o – ljubavi.

Svježe zaljubljeni slabo osjećaju ukus soli

„Hormoni igraju centralnu ulogu u ljudskom tijelu. Sve što osjećamo je uslovljeno je hormonima“, objašnjava Karsten Harms iz istraživačko-naučnog tima Centra za tehnološki transfer (ttz) u Bremerhafenu.

„Kada se nađemo u vanrednoj situaciji, kao što je to zaljubljenost, onda se tu aktiviraju različiti hormoni čiji je nivo povećan, i to povećanje može itekako da igra ulogu u primjećivanju ukusa“.

Tu izmenjenu percepciju naučnici su provjerili na 46 osoba.

Pored tek zaljubljenih su, kao kontrolne grupe u istraživanju, učestvovali i samci, kao i osobe koje su već duže vrijeme u vezi.

Prije početka istraživanja, u odabiru osoba naučnicima je pomogao jedan psihološki test (Passionate Love Scale test) koji su 1986. godine napravile Elen Hetfild i Suzan Spenser. U upitniku je trebalo navesti, na primjer, koliko ispitanici često misle na svog partnera ili koliko im on ili ona nedostaje. Nakon testa zavedeni su u grupu tek zaljubljenih ili u neku od kontrolnih grupa.

Tokom testa svi ispitanici morali su da probaju i pomirišu, i ostave nakon toga uzorak pljuvačke. Kako bi pritom mogli da utvrde promjene u tijelu, naučnici su za takozvane biomarkere uzeli hormone oksitocin i testosteron.

Rezultati testa pokazali su da je nivo oksitocina zaista uticao na granicu osjetljivosti svježe zaljubljenih osoba kad je u pitanju ukus. Zaista interesantan rezultat, smatra Harms, jer je time dokazano da je tek zaljubljenim ljudima potrebno na primjer slanije ili slađe jelo kako bi primijetili njegov ukus. Sa druge strane, parovima koji su duže u vezi, bilo je lakše da uoče takve nijanse.

Oksitocin je inače poznat i kao hormon ljubavi jer se povezuje s ljubavnim osjećanjima. Kod žena se nivo toga hormona povećava, na primjer, nakon rađanja djeteta ili kod dojenja. Ali i status veze utiče na taj hormon, kako su dokazali rezultati studije, jer i kod muškaraca i žena koji su duže u vezi utvrđen je veći nivo oksitocina u pljuvački nego kod grupe samaca.

Zanimljivo je i da se nivo testosterona, koji je inače u svojoj koncentraciji i djelovanju veoma različiti kod muškaraca i žena, izjednačio kod zaljubljenih: kod žena se povećao nivo testosterona, kod muškaraca je opao.

Još niži nivo testosterona, nego kod svježe zaljubljenih, utvrđen je kod muškaraca koji su se u tom trenutku nalazili duže u vezi. To je znak za mirniju i ujednačeniju životnu situaciju, smatraju naučnici.

Galerija

Bonus video: