eko svijest

Nevjerovatni tinejdžeri i njihovi izumi kojima se štiti životna sredina

Generatori koje pokree mokraća, solarni paneli sa vlasima kose umjesto silikonom... sve su to ideje mladih ljudi
176 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2013. 19:43h

Očigledan je tehnološki napredak kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, ali će on tek da se desi, zahvaljujući generaciji tinejdžera čije vrijeme tek dolazi.

Sljedeća velika stvar koja može da se desi u ovoj oblasti vjerovatno već sada je ideja u glavi neke mlade osobe, koja čeka pravog mentora da pokaže šta umije.

Pred vama je nekoliko tinejdžerskih inovacija.

Vilijam Kamkuamba: Dječak koji je ukrotio vjetar

14-godišnji Vilijam iz Malave, prvi put je sliku vjetrenjače vidio u jednoj knjizi koju je pozajmio iz biblioteke. I odmah mu je palo na pamet - u njegovom selu nema struje, tek dva odsto afričke države Malavi je elektirifkovano. Vilijam je prionuo na posao i na osnovu slike koju je vidio u knjizi projektovao vjetrenjaču. Sada njegova kuća ima struju.

Aza Abdel Hamid Fajad: Proizvodnja biogoriva od plastičnog otpada

Aza Abdel Hamid Fajad ima 16 godina i pohađa školu stranih jezika u Aleksandriji, u Egiptu, gdje je pronašla jeftin katalizator koji bi ogromne količine plastičnog otpada koji ta zemlja proizvodi, mogao da pretvori biogorivo. Procjenjuje se da Egipat godišnje potroši oko milion tona plastike, pa bi predlog ove tinejdžerke mogao da u potpunosti transformie privredu zemlje, te riješi problem upravljanja plastičnim otpadom.

Ona je izračunala da njeno rješenje može da generiše oko 40.000 tona "krekovane" nafte i 138.000 tona hidrokarbonat gasa godišnje, što se procjenjuje na 78 miliona dolara godišnje.

Ričard Turer: Tehnologijom protiv divljači

Ričard Turer, 13-godišnjak iz Kenije, došao je do jeftinog i ekološkog načina da zaštiti stočni fond svoje porodice - a njegovo rješenje bi moglo biti od pomoći u rješavanju tog ozbiljnog problema u zemlji.

Dječak je oko područja gdje boravi stoka postavio automatizovan sistem rasvjete od LED sijalica. Sijalice su priključene na kutiju sa prekidačima i stari akumulator koji se napaja preko solarnog panela. Njegove lampe svijetle naizmjenično, odajući utisak kao da se neko stalno kreće u blizini tora, što bi, prema njegovoj zamisli, trebalo da odvrati divlje životinje od napada.

Akindele Abijola, Faleke Oluvatoiin, Duro-Ajna Adebola i Belo Eniola: Generator kojeg pokreće mokraća

Četiri djevojčice uzrasta 14 i 15 godina predstavile su lani u Lagosu ono na čemu im mogu zavidjeti mnogi naučnici specijalizovnai za ekološki prihvatljive tehnologije.

Njihov električni generator u stanju je da proizvodi dovoljno struje da bi sijalica od 60 vati mogla da svijetli punih šest sati na gorivo koje se bazira na jednom litru ljudske mokraće.

Urin se stavlja u jednu elektrolitsku ćeliju koja potom odvaja vodonik, koji se potom pročišćava kroz vodeni filtar. Potom se usmjerava kroz plinski cilindar u cilindar od tekućeg boraksa, odnosno natrijum borata, minerala i soli borne kiseline, gdje se oslobađa vlage kako bi bio još čišći.

Nakon toga se vodonik usmjerava kao pogonsko gorivo u generator koji se koristi za proizvodnju struje.

Kada su ga predstavile, njihov sistem je ima određenih problema - bio je vrlo eksplozivan. Ako bi uspjele da riješe taj sigurnosni problem, njihov generator bi imao trostruku ulogu, stvaranje jeftine ekološki prihvatljive energije, zbrinjavanje ljudskih fekalija i smanjenje otpuštanja CO2 u atmosferu.

Param Jagi: Pročišćavanje vazduha algama

Ovaj 17-godišnjak je smislio način kako da smanji uticaj izduvnih gasova iz automobila na okolinu. Dizajnirao je uređaj koji se zove Alge Mobile - koji se postavlja na izduvnu cijev. Zahvaljujući fotosintezi, alge koje se nalaze na njemu, pretvaraju ugljen dioksid u kiseonik i auspuh ispušta vazduh koji ljudi mogu da udišu.

Eden Ful: Optimizacija izvora solarne energije

Ideja je tako jednostavna: Rotirati solarne panele tako da oni prate kretanje sunca i na taj način tokom cijelog dana koriste njegovu energiju što je moguće više. Ovakvi si već postoje, ali čini se da ih je Eden učinila još boljim. Zahvaljujući njenom izumu, moguća je optimizacija sistema do 40 odsto, za ukupnu cijenu od 10 dolara po instalaciji.

Malin Karki: Preko kose do solarne energije

Malin koji ima 18 godina je ranije čitao knjigu Stivena Hokinga u kojoj autor govori o načinu stravanja statičke energije iz kose. Mladić je shvatio da pigment koji se nalazi u ljudskoj kosi, melanin, može da se koristi kao provodnik električne energije i sada je koristi kao zamjenu za silikon u solarnim panelima.

Kako je ljudska kosa znatno jeftinija od silikona, ovaj mladić je verovatno pronašao idealno rešenje za korišćenje solarne energije u svim zemljama u razvoju kojima su standardni solarni paneli suviše velika investicija.

Malin je shvatio da je melanin jedan od značajnih faktora za konverziju energije, i da bi mogao da posluži kao alternativni provodnik. Sa tri školska druga radio je na prototipu i napravio solarni panel koji može da puni baterije mobilnih telefona, kao i paket baterija za osvjetljenje.

Panel je površine 100cm2, i može da proizvede 9V, odnosno 18W snage, a njegova proizvodnja košta oko 38 dolara. Malin tvrdi da ako bi se proizvodili na veliko, proizvodnja bi koštala duplo manje. U Nepalu kilogram ljudske kose može da se kupi za oko 50 centi.