Kamile su nekad bile visoke 2,7 metara i živjele su na Arktiku

Svoju teoriju naučnici zasnivaju na fragmentu fosilizovane kosti, otkrivene nedaleko od okamenjenog drveća na ostrvu Elsmir
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2013. 17:13h

Prije nego što su se pojavile na pješčanim dinama pustinja, kamile su živjele na Arktiku prije više miliona godina, u vrijeme kada je u ovoj oblasti klima bila umjerenija nego danas, ističe se u studiji kanadskih istraživača.

Svoju teoriju naučnici zasnivaju na fragmentu fosilizovane kosti, otkrivene nedaleko od okamenjenog drveća na ostrvu Elsmir, najsjevernijem kanadskom arktičkom ostrvu, smještenom nedaleko od Sjevernog pola i Grenlanda.

Analiza kolagena ukazuje da je kost pripadala životinji iz porodice džinovskih praistorijskih kamila, a analiza uzoraka tla da je stara 3,5 miliona godina.

"Kamila sa Elsmira je najsjeverniji predstavnik kamelida" koji je do danas pronađen, ističe se u studiji, objavljenoj u britanskom časopisu "Nature Communications".

"Riječ je o životinji koja je živjela na Sjevernom polu tokom toplog perioda pliocenske epohe, u vrijeme kada je cijela ta oblast bila pod šumom i kada su veliki moreuzi kanadskog arktičkog arhipelaga bili ispunjeni sedimentima", navode istraživači.

Ostrvo Elsmir je danas bez vegetacije, osim jednog drveta - usamljene arktičke vrbe.

U doba Pliocena prosječna temperatura bila je za dva do tri stepena Celzijusa viša nego danas a kamile su tada imale više krzna i bile su za trećinu veće od današnjih.

Na osnovu rekonstrukcije pronađenih ostataka, arktička kamila je bila teška oko 900 kg i visoka oko 2,7 metara (do ramena). "Askurđel" svih današnjih jednogrbih i dvogrbih kamila kao i lama nije, dakle, porijeklom iz Sahare, Arapskog poluostrva ili Anda, već iz Sjeverne Amerike, smatraju autori studije koju je predvodila Natalija Ribčinski sa Kanadskog prirodnjačkog muzeja iz Otave.

"Porodica kamelida nastala je u Sjevernoj Americi, tokom Pliocena, pre 45 miliona godina", navode istraživači, dodajući da su kamile kasnije emigrirale u Aziju preko uskog prolaza koji je nekada povezivao dva kontinenta u Beringovom moreuzu.

Drugi dio porodice krenuo je putem Južne Amerike, gdje njegovi potomci, lame, i dan danas žive.

Galerija

Bonus video: