LOVCI UNIŠTAVAJU

Ajkule na ivici istrjebljenja

Naučnici su saopštili da se broj prijavljenih ulovljenih ajkula povećao za preko 90 miliona godišnje od 2010. godine.
87 pregleda 0 komentar(a)
Ajkula, Foto: Beta/AP
Ajkula, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.03.2013. 20:22h

Naučnici su ovih dana saopštili zabrinjavajuće podatke o tome da su ajkule na ivici istrjebljenja, zbog nekontrolisanog izlovljavanja u komercijalne svrhe.

Prema zvanično sakupljenim podacima koji su predstavljeni javnosti godišnje se ulovi oko 100 miliona ajkula u svijetu, a mnoge vrste ajkula zahtijevaju posebnu zaštitu, jer im u narednim decenijama prijeti totalno istrjebljenje, tvrde naučnici.

Zbog toga će na međunarodnoj konvenciji o zaštiti ugroženih vrsta biti razmotreno uvođenje oštrijih mjera u zaštiti ugroženih ajkula, kao bi se sačuvala njihova populacija.

Evidentno je da ajkule biološki ne mogu da izdrže korak sa trenutnom stopom ulova

Ajkule se Aziji uglavnom love zbog njihovih peraja koja prestavljaju pravi delikates i koriste se za pravljenje supe, a s obzirom da ajkule rastu polako i da su im potrebne godine da se obnovi njihova populacija, pretjerano izlovljavanje čini ih ugroženom vrstom.

Naučnici su saopštili da se broj prijavljenih ulovljenih ajkula povećao za preko 90 miliona godišnje od 2010. godine. Cifra je neznatno manja od broja ukupno ulovljenih ajkula 2000. godine (100 miliona), što je naučnike natjeralo da posumnjaju u tačnost podataka i naprave nove procjene po kojima taj broj može da varira od 63 do čak 273 miliona, jer svaka treća ulovljena ajkula vjerovatno nije prijavljena i da je to znak za uzbunu.

Nestanak vrsta

Saopšteni su podaci i da svake godine nestane između 6.4 i 7.9 procenata ukupne populacije ajkula na osnovu analiziranja nestanka broja nekih vrsta.

Jedan od srtučnjaka koji je bio uključen u istraživanje je rekao da je evidentno da ajkule biološki ne mogu da izdrže korak sa trenutnom stopom ulova, jer ukoliko se nešto drastično ne promijeni, za nešto manje od 20 godina više ih neće biti u morima.

Zbog toga se zahtijeva da se drastično podignu zaštitne mjere koje bi spriječile eventualno istrjebljenje ajkula za vrlo kratko vrijeme.

Iako su neki dijelovi svijeta poput Evropske unije uvele strogu kontrolu ulova ajkula, eksploatacija ajkulinih peraja, jetre, ulja, hrskavice i drugih dijelova tijela u komercijane svrhe je u mnogim državama još uvijek nedovoljno regulisana.