Drevni kontinent ispod Indijskog okeana

Stručnjaci sada vjeruju da su pronašli dokaze o postojanju mikrokontinenta na dnu okeana
70 pregleda 1 komentar(a)
Mauricija, Foto: Trond Torsvik
Mauricija, Foto: Trond Torsvik
Ažurirano: 25.02.2013. 15:25h

Norveški naučnici otkrili su fragmente drevnog kontinenta na dnu Indijskog okeana za koji vjeruju da je postojao prije 2.000 do 85 miliona godina.

Torsvik smatra da se djelovi Mauricije mogu pronaći na 10 kilometara dubine, ispod Mauricijusa

Pojas zemlje, koji naučnici nazivaju Mauricija, vremenom se rascjepkao i nestao u moru ali je, kako se navodi u studiji objavljenoj u listu “Nature Geoscience”, prije oko 750 miliona godina zemlja bila “skupljena” u jedan kontinent - Rodiniju, prenosi BBC.

Iako su sada odvojeni stotinama kilometara okeana, Indija i Madagaskar nekada su bili susjedi. Kada su kontinenti počeli da se pomjeraju prema trenutnim položajima Mauricija je nestala, objašnjavaju naučnici.

Stručnjaci sada vjeruju da su pronašli dokaze o postojanju mikrokontinenta na dnu okeana. Tim je došao do tog zaključka proučavajući pijesak sa plaža Mauricijusa. Pijesak je rezultat drevne vulkanske erupcije koja se dogodila prije devet miliona godina, ali sadrži minerale koji su znatno stariji.

Cirkoni zemljine kore

Profesor Trond Torsvik sa Univerziteta u Oslu kaže: “Pronašli smo cirkone koje smo izvukli iz pijeska plaže i koji se obično nalaze u zemljinoj kori. Oni su veoma stari”.

Cirkoni potiču iz perioda prije milijardu i 970 miliona do 600 miliona godina i tim je zaključio da je riječ o ostacima drevne zemlje koja je na površinu izbila poslije vulkanske erupcije. Torsvik smatra da se djelovi Mauricije mogu pronaći na 10 kilometara dubine, ispod Mauricijusa.

“Potrebni su nam seizmički podaci koji bi bili ultimativni dokaz"

Mauricija je postojala milionima godina od prekambrijske ere do perioda kada su dinosaurusi vladali zemljom. Ali, kada je prije 85 miliona godina Indija počela da se udaljava od Madagaskara, mikrokontinent se raspao i vremenom nestao ispod talasa. Njegovi mali djelovi možda su, ipak, preživjeli.

“U ovom trenutku Sejšeli su dio granita ili kontinentalne kore koji se nalaze bukvalno na sred Indijskog okeana. Nekada davno, oni su se nalazili sjeverno od Madagaskara. Ono što pokušavamo da kažemo jeste da je ovo možda mnogo veće i da su brojni fragmenti ovog kontinenta možda rašireni po cijelom okeanu”, objasnio je Torsvik.

On kaže i da su neophodna dalja istraživanja ostataka izgubljenog svijeta.

“Potrebni su nam seizmički podaci koji bi bili ultimativni dokaz. Ili možemo da bušimo, ali je to preskupo”.

Bonus video: