Misterija nestanka 50.000 crvenogrudih gusaka

Više od 50.000 ugroženih crvenogrudih gusaka je nestalo iz njihovih uobičajenih zimskih staništa na obalama Crnog mora
142 pregleda 0 komentar(a)
crvenogruda guska, Foto: Wikipedia
crvenogruda guska, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 21.02.2013. 13:22h

Britanski naučnici su u istraživačkoj misiji opremili 11 gusaka uređajima za praćenje, kako bi riješili misteriju masovnog nestanka oko 50.000 crvenogrudih gusaka prije deset godina, piše Gardijan.

Međunarodna istraživanja u vezi sa ovom ptičjom vrstom do sada nisu pokazala začajan porast ove vrste gusaka

Više od 50.000 ugroženih crvenogrudih gusaka je nestalo iz njihovih uobičajenih zimskih staništa na obalama Crnog mora prije 10 godina, a engleski naučnici sada pokušavaju da praćenjem ove rijetke vrste saznaju kuda su one odletjele prije 10 godina.

Istraživači močvara i barskih ptica iz bugarskog društva za zaštitu ptica su uhvatili jato od preko 90 crvenogrudih gusaka i na 11 ptica postavili oznake koje će im omogućiti da prate njihov let u područje arktičke Rusije u kome se razmonžavaju.

Međunarodna istraživanja u vezi sa ovom ptičjom vrstom do sada nisu pokazala začajan porast ove vrste gusaka, ostavljajući naučnike u nedoumici da li je 50.000 gusaka - koje zapravo predstavljaju polovinu svjetske populacije - našlo novo stanište u Aziji ili su bili žrtve lova, industrijskog razvoja, zagađenja vazduha ili promjena procesa proizvodnje u poljoprivredi.

Bez racionalnog objašnjenja

Piter Kransvik koji učestvuje u spasavanju ugroženih vrrsta širom svijeta izjavio je: "Skoro preko noći smo ostali bez polovine svjetske populacije ove životinje, bez nekog racionalnog objašnjenja, a nadamo da ćemo na osnovu praćenja ovih 11 ptica koje smo označil uspjeti da otkrijemo kako se to dogodilo.

Ova umjereno mala populacija je za posljednjih 10 godina smanjena na svega oko 37.000 jedinki

"Moguće je da su ptice kako se klima mijenjala odlazile više na Istok. Nadamo se da će nam naše obilježene ptice otkriti neka nova staništa, tako da možemo da procijenimo njihov značaj i ako je to potrebno obezbijedimo njihovu zaštitu", dodao je.

Podaci do kojih naučnici budu došli biće im od velikog značaja kako bi u saradnji sa lokalnim zajednicama u Bugarskoj sačuvali ovu vrijednu životinjsku vrstu.

Sa svojim upečatljivim crvenim perjem na grudima ova vrsta gusaka je jedna od najrjeđih, najmanjih i najljepših guščjih vrsta na svijetu.

Ova umjereno mala populacija je za posljednjih 10 godina smanjena na svega oko 37.000 jedinki, a od 2007. godine nalazi se na crvenoj listi najugroženijih životinjskih vrsta. Lov na njih je u Bugarskoj, Ukrajini i Rumuniji zabranjen, ali se i dalje veliki broj ovih životinja ustrijeli uprkos zabrani, uglavnom u sportskom lovu.

Bonus video: