MOŽDA NAJMLAĐA

Naučnici istražuju novu crnu rupu u Mliječnom putu

"Izgleda da je roditeljska zvijezda okončala svoj život na način na koji većina drugih to ne radi", izjavila je vođa studije Lora Lopez
56 pregleda 1 komentar(a)
supernova, Foto: Spaceref.com
supernova, Foto: Spaceref.com
Ažurirano: 22.02.2019. 06:27h

Eksplozija rotirajuće zvijezde, kakva se događa veoma rijetko, možda je stvorila najnoviju crnu rupu u galaksiji Mliječni put, objavili su naučnici.

Naučnici su, uz pomoć svemirskog teleskopa “Čandra”, u svega polovini ostataka zvijezde otkrili gvožđe

Astronomi tvrde da je materija izbačena pri velikim brzinama, duž polova rotirajuće zvijezde, stvarajući ostatke supernove u kojima se vjerovatno nalazi najmlađa crna rupa u našoj galaksiji. Ovi ostaci supernove nazvani su W49B, prenio je portal “Red orbit”.

"W49B je prva svoje vrste koja je otkrivena u galaksiji. Izgleda da je roditeljska zvijezda okončala svoj život na način na koji većina drugih to ne radi", izjavila je vođa studije Lora Lopez, sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT).

Uobičajeno, kad masivna zvijezda ostane bez “goriva”, njeno centralno područje kolapsira, što pokreće dalji niz događaja koji čine supernova, eksplozije koje su generalno “skladne”. Međutim, kada je izbačen materijal blizu polova rotirajuće zvijezde, ti mlazevi su uglavnom oblikovali njenu supernovu i posljedice.

Duža i eliptičnija od drugih ostataka

Naučnici su, uz pomoć svemirskog teleskopa “Čandra”, u svega polovini ostataka zvijezde otkrili gvožđe, dok je druga polovina sadržala elemente poput sumpora i silicijuma. To ukazuje da se dogodila “asimetrična” eskplozija.

Supernova oblikovana mlazevima materije povezana je sa eksplozijom gama zraka

"Pored toga, W49B je i duža i eliptičnija od većine drugih ostataka. To se vidi u X-zracima i nekoliko drugih talasnih družina i ukazuje na neobičnu smrt ove zijvezde", kaže koautor istraživanja Enriko Ramirez Ruiz, sa Univerziteta Kalifornija.

Astronmi nisu pronašli dokaze o postojanju neutronske zvijezde, uobičajenog ostatka supernove. Odsustvo takvih dokaza govori da se umjesto nje formirala crna rupa.

"To je malo posredno, ali imamo zanimljiv dokaz da je supernova W49B stvorila crnu rupu. Ukoliko je to tačno, imamo rijetku priliku da proučimo supernova odgovornu za stvaranje mlade crne rupe", rekao je koautor studije sa MIT Danijel Kastro.

Supernova oblikovana mlazevima materije povezana je sa eksplozijom gama zraka, ali nema dokaza da je W49B proizvela gama zrake.

Ovo bi mogla da bude najmlađa crna rupa u Mliječnom putu, starosti svega 1.000 godina.