Rusi napravili sistem za odbranu od asteroida

Moguću opasnost za stanovnike naše planete predstavlja oko 47.000 asterioida prečnika od sto metara
52 pregleda 2 komentar(a)
Asteroid Apophis, Foto: European Space Agency
Asteroid Apophis, Foto: European Space Agency
Ažurirano: 07.02.2013. 10:43h

U Rusiji je razrađen sistem globalne zaštite nazvan "klopka" koji bi trebalo da spriječi pad na Zemlju nebeskih tijela kao što su asteroidi i manje komete, objavljeno je u Moskvi.

U 21. vijeku teorijski je moguće 11 sudara, od toga četiri mogu da se dogode do 2050.

Početkom ove godine asteroid Apofis je već prošao pored naše planete, a prema proračunima međunarodnih eksperata, 2029. godine ponovo će krenuti prema Zemlji.

Analize Američke agencije za aeronautiku i svemirska istraživanja - NASA - ukazuju da moguću opasnost za stanovnike naše planete predstavlja oko 47.000 asterioida prečnika od sto metara.

Takvi asteroidi se sada nalaze na rastojanju manjem od osam miliona kilometara u odnosu na Zemlju. U 21. vijeku teorijski je moguće 11 sudara, od toga četiri mogu da se dogode do 2050. godine.

Razbijanje ili promjena putanje

Predstavnik Državnog raketnog centra Akademika Makejeva Sergej Mahanjkov tvrdi da u njegovoj zemlji već postoje uređaji koji će razbijati asetroide na manje cjeline, ili će moći da promijene njihovu pitanju, prenosi Radio Glas Rusije.

Predviđeno je da se takav sistem zaštite aktivira ukoliko se Zemlji približi nebesko tijelo velične do kilometar i po u prečniku

Za prebacivanje uređaja razarača na opasna kosmička tijela po stanovnike Zemlje mogu da se koriste interkontinentalne balističke rakete, smatra naučni saradnik Akademije Makejeva Sabit Garaev.

Najbolja varijanta za borbu protiv opasnih asteroida i drugih "nezvanih gostiju" iz vasione je, prema mišljenju Garaeva, uništavanje takvih tijela.

On je precizirao da Rusija može isporučiti toliko udarnih objekata da se opasni asteroidi rascijepe u potpunosti na bezbjedne komade dužine do 40 metara, koji bi nakon toga sasvim sagoreli u atmosferi.

Predviđeno je da se takav sistem zaštite aktivira ukoliko se Zemlji približi nebesko tijelo velične do kilometar i po u prečniku. Ruski naučnici upozoravaju, međutim, da gigantske komete, koje lete brzinom od 70 kilometara u sekundi, ne može zaustaviti ni navedeni sistem zaštite.

Sudar sa takvim nebeskim tijelom je, ipak, malo vjerovatnan, jer se, teorijski, može dogoditi samo jednom u 30 miliona godina.

Bonus video: