PRIRODNI FENOMEN

Naučnici istražuju slabiju gravitaciju u Kanadi

Preko tri kilometra debela ploča prekrivala je spomenutu regiju, ali na području Hadsib Beja ploča je bila debela skoro četiri kilometra
161 pregleda 3 komentar(a)
Hadson Bej, Foto: Www.eosnap.com
Hadson Bej, Foto: Www.eosnap.com
Ažurirano: 05.02.2013. 09:04h

Više od 50 godina, naučnici pokušavaju da otkriju zašto je u velikom dijelu Kanade, a posebno u Hadson Beju, gravitacija slabija. Fenomen je prvi put otkriven 1960. kada su mjerena gravitaciona polja planete Zemlje.

Nova teorija u obzir uzima ledenu ploču koja je prekrivala veći dio današnje Kanade i sjeverni dio SAD-a

Postoje dvije teorije koje pokušavaju da objasne ovaj fenomen. Prva teorija koncentrisana je na proces koji se naziva konvekcija, a on se odvija u zemljinoj kori.

Koru čini sloj magme koja se nalazi između 100 i 200 kilometra ispod površine. Magma je ekstremno vruća i neprestano kola, podiže se i spušta kako bi stvorila konvekcijske struje. Konvekcija ujedno vuče zemljine kontinentalne ploče prema dolje što smanjuje masu tog područja, a to kao posljedicu ima i smanjenje gravitacije.

Nova istraživanja pokazuju da je smanjena gravitacija rezultat obje teorije

Nova teorija u obzir uzima ledenu ploču koja je prekrivala veći dio današnje Kanade i sjeverni dio SAD-a. Preko tri kilometra debela ploča prekrivala je spomenutu regiju, ali na području Hadson Beja ploča je bila debela skoro četiri kilometra.

Bila je prilično teška i pritiskala je Zemlju prema dolje, a u periodu od 10 hiljada godina postepeno se topila i prije 10 hiljada godina potpuna nestala. Međutim, iza sebe je ostavila duboke utore. Ti se utori polagano vraćaju u prvobitni položaj što kao posljedicu ima ovaj fenomen.

Ipak, nova istraživanja pokazuju da je smanjena gravitacija rezultat obje teorije, a predviđa se da bi za pet hiljada godina ovaj fenomen na tom području mogao u potpunosti da nestane.

Preporučujemo za Vas