Iran je u svemir poslao jednog, a na Zemlju vratio drugog majmuna?

"Izgleda da je riječ o različitim majmunima, oni nemaju isti nos, sve je drugačije", kazao je Jariv Baš, osnivač i izvršni direktor Space Izraela
15 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2013. 08:51h

Iransko slanje majmuna u svemir ponovo je u centru pažnje medija. Ovog puta, jer navodno majmun koji je poslat na put nije isti ona koji je vraćen na Zemlju.

Teheran je krajem januara na visinu od 120 kilometara lansirao letjelicu sa majmunom, koja je, prema navodima iranskih i drugih svjetskih medija medija, uspješno vraćena na Zemlju.

U snimku prikazanom na Televiziji Pres vidjelo se kako je helikopter donio svemirsku kapsulu sa majmunom na lokaciju u centralnom Iranu gdje su naučnici s nestrpljenjem čekali njegov povratak.

Oduševljeno su grlili jedni druge i vikali "Živio Iran!”.

Iran poslao majmuna u svemir >>>

Tih dana su prenošeni i snimci majmuna u rukama naučnika, umotanog u zeleno ćebe i zavezanog u automobilu na sjedište neobičnog izgleda, očigledno uoči puta.

Direktor Iranske svemirske agencije Hamid Fazeli kazao je tada da je majmun tokom puta bio smješten u zapečaćenu kapsulu koja je opremljena mašinerijom za proizvodnju kiseonika i apsorpciju ugljen-dioksida.

Vitalni znaci životinje su, kako su prenosili mediji, praćeni tokom leta, a podaci su transmitovani na Zemlju, dok su kamere u kabini snimale događaj.

Sada su iranske aktivnosti dovedene u pitanje, jer navodno majmun koji je poslat u svemir nije isti onaj koji je vraćen na Zemlju.

Britanski Telegraph piše da je majmun koji je 28. januara poslat u svemir imao prepoznatljiv crvei mladež iznad desnog oka. Majmun koga su naučnici pokazivali po povratku letjelice na Zemlju ima tamniju dlaku.

"Izgleda da je riječ o različitim majmunima, oni nemaju isti nos, sve je drugačije", kazao je Jariv Baš, osnivač i izvršni direktor Space Izraela, dodajući da je pravi majmun vjerovatno umro od srčanog udara i da iranski eksperiment zapravo nije uspio.

Iran je prije oko dve godine poslao “bio-kapsulu” u svemir. U kapsuli su bili kornjača, miš, crvi i bakterije, koji su se živi vratili na Zemlju.

Bonus video: