"Mona Liza" laserom poslata u mjesečevu orbitu

"Ovo je prvi put da je ostvarena jednostrana laserska komunikacija na planetarnim distancama", izjavio je jedan od naučnika iz lunarnog programa
57 pregleda 0 komentar(a)
Mona Liza, Foto: Spejs
Mona Liza, Foto: Spejs
Ažurirano: 20.01.2013. 17:20h

Naučnici NASA-e emitovali su laserom sliku remek-djela Leonarda da Vinčija "Mona Liza" do svemirskog broda koji kruži u orbiti oko Mjeseca i time obavili prvu lasersku komunikaciju u svemiru.

Laserski signal emitovan je aparatom iz američke države Merilend, a 386.000 kilometara dalje primio ga je lunarni orbitalni svemirski brod NASA-e, saopštii su naučnici.

"Ovo je prvi put da je ostvarena jednostrana laserska komunikacija na planetarnim distancama", izjavio je Dejvid Smit, jedan od naučnika iz ovog lunarnog programa.

Orbiter koji kruži oko Mjeseca odabran je za ovaj test jer je već bio opremljen laserskim prijemnikom

On je rekao da bi u bliskoj budućnosti ovaj oblik jednostavne laserske komunikacije mogao da posluži kao rezerva za radijsku komunikaciju koju koriste sateliti.

"U daljoj budućnosti, ovo bi moglo da omogući komunikaciju sa prenosom veće količine podataka u poređenju sa sadašnjim radijskim vezama", rekao je Smit, prenosi portal "Spejs".

300 bita u sekundi

Orbiter koji kruži oko Mjeseca odabran je za ovaj test jer je već bio opremljen laserskim prijemnikom. Većina svemirskih brodova koji danas istražuju Sunčev sistem koriste radijske signale, ali NASA prati lunarni orbiter i laserima.

Naučnici su podijelili poznatu Da Vinčijevu sliku na sekcije dimenzija 150 sa 200 piksela i potom ih emitovali laserom u pulsirajućem ritmu prema svemirskom bordu brzinom od oko 300 bita u sekundi.

Kada je orbiter primio čitavu sliku uspio je da je rekonstruiše i popravi greške koje su nastale zbog distorzije laserskog snopa pri prolasku kroz Zemljinu atmosferu.

Brod je potom poslao sliku nazad na Zemlju radio-talasima.

Bonus video: