Australijski naučnik natjerao HIV virus da napadne samog sebe

Herič napominje da je modifikovani protein pokazao izuzetnu sposobnost da spriječi razvoj HIV virusa
3 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2013. 10:21h

Jedan australijski naučnik je otkrio kako da HIV virus okrene protiv samog sebe, čime bi mogao da se spriječi razvoj zaraze dotičnim virusom u sidu.

Dejvid Herič sa Kvinslendskog instituta za medicinska istraživanja, objašnjava da je uspješno modifikovao izvjesni protein iz HIV virusa tako da, umjesto da doprinosi razmnožavanju ovog virusa, on sprječava njegov razvoj i razmnožavanje, izvještava AFP.

"Nikada nisam vidio nešto slično. Modifikovani protein svaki put djeluje", ističe Herič, nagoveštavajući da bi ovo otkriće moglo da vodi do lijeka protiv side, iako će na tom putu biti mnogo prepreka.

Herič napominje da je modifikovani protein, kojem je dao ime "nulbejsik", pokazao izuzetnu sposobnost da spriječi razvoj HIV virusa u laboratorijskim uslovima.

On naglašava da dotični protein nije lijek protiv zaraze HIV-om, ali bi učinio da taj virus ostane latentan, da se ne razvije sida i da zaraženi očuva zdrav imunološki sistem.

Time bi se očuvao kvalitet života zaraženih, prestala bi potreba za uzimanjem brojnih lijekova i izbjegli troškovi liječenja, čime bi se ostvarile ogromne uštede za pojedince i države.

Ispitivanje "nulbejsika" na životinjama bi trebalo da otpočne ove godine, ali do eventualne primene na ljudima će morati da prođu godine.

Prema najnovijim podacima UN, u svetu je 2011. bilo 34 miliona ljudi zaraženih HIV-om, od kojih 23,5 miliona u zemljama Podsaharske Afrike, a 4,2 miliona u Južnoj i Jugoistočnoj Aziji.

Bonus video: