Simuliran let prema Marsu: Astronauti bi imali problema sa snom

Naučnici smatraju da je neophodno sve vrijeme misije vještački održavati prirodni biološki dnevni ritam
0 komentar(a)
Mars, Kjuriositi, Foto: Beta/AP
Mars, Kjuriositi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.01.2013. 08:54h

Astronauti koji se upute prema Marsu mogli bi da budu izloženi poremećajima sna, pokazali su rezultati ispitivanja simulacijom misije na Mars, koja je obavljena u Rusiji.

U kapsuli je simuliran let prema Marsu od 250 dana, boravak na Marsu od 30 dana, a zatim povratak od 240 dana.

Tokom tog perioda, naučnici su na šest dobrovoljaca ispitivali psihološke i fiziološke uticaje duge "zatočenosti" u svemiru.

Naučnici smatraju da bi moglo da se radi o lošoj sinhronizaciji biološkog dnevnog ritma zbog nedostatka svjetlosti

Uz pomoć instrumenata praćene su reakcije učesnika u ispitivanju, njihovi periodi sna i buđenja, sposobnost koncentracije, stepen umora, stres i tenzije u odnosima prema drugim članovima grupe.

Većina, među šest dobrovoljaca je doživjela najmanje jednom poremećaj sna i koncentracije, ne računajući poremećene periode buđenja.

Naučnici smatraju da bi moglo da se radi o lošoj sinhronizaciji biološkog dnevnog ritma zbog nedostatka svjetlosti i prije svega fizičke aktivnosti koja utiče na ćelijsku gustinu.

Naučnici zato smatraju da je neophodno sve vrijeme misije vještački održavati prirodni biološki dnevni ritam koji postoji na Zemlji da bi se obezbijedio dovoljan kvantitet i kvalitet sna i omogućila optimalna aktivnost nakon buđenja.

Bonus video: