Asteroid "Sudnji dan" prošao pored Zemlje, veći je nego što se mislilo

Naučnici kažu da postoji mala šansa da se ovaj asteroid sa Zemljom sudari 2036. godine
112 pregleda 19 komentar(a)
Asteroid Apophis, Foto: European Space Agency
Asteroid Apophis, Foto: European Space Agency
Ažurirano: 10.01.2013. 20:08h

Asteroid Apofis je prošao pored Zemlje, a astronomi sada pokušavaju da procijene koliku opasnost će predstavljati u budućnosti.

Apofis neki nazivaju i "Sudnji dan" zbog straha koji je izazvao nakon što je otkriveno da bi mogao da se sudari sa Zemljom, a ovaj bliski susret sa našom planetom je prvi u seriji koja se očekuje.

Naučnici kažu da postoji mala šansa da se ovaj asteroid sa Zemljom sudari 2036. godine.

Da bi se to desilo Apofis bi 2029. morao da proleti na tačno 30.405 kilometara, jer bi tada prošao kroz tzv. "gravitacionu ključaonicu".

To je mali region u svemiru – ispod jednog kilometra, ili duplo veći od prečnika asteroida – u kome Zemljina gravitacija može tako da poremeti kretanje Apofisa da ga natjera da uđe u orbitu koja je dugačka 7/6 Zemljine orbite.

Apofis će 2029. proći pored Zemlje na udaljenosti od samo 18 hiljada milja, što znači da će biti unutar orbite komunikacionih satelita.

Veći 20 odsto

Astronomi koji prate asteroid Apofis otkrili su da je 20 odsto veći nego što su mislili.

Prema prethodnom računanju mislilo se da je prosječna veličina asteroida 270 metara i da pri sudaru može pustiti energiju jačine bombe od 506 megatona, saopštila je NASA.

Evropska svemirska agencija primijetila je juče da je svemirska stijena koja bi narednih godina mogla udariti u Zemlju ipak veća. Nakon dvosatne opservacije izračunato je da je asteroid promjera 325 metara i raspona 15 metara.

“Povećanje prečnika za 20 posto povećava i masu asteroida za 75 posto”, rekao je Tomas Miler iz Max Plank Instituta u Njemačkoj.

Prema egipatskoj mitologiji, Apofis ili Apep je zli demon koji donosi zlo, tamu i uništenje.

Bonus video: