Koeficijent inteligencije ne postoji

Utvrđeno je da koncept inteligencije može biti „razbijen“ na tri dijela – kratkotrajno pamćenje, verbalne sposobnosti i sposobnosti rasuđivanja
105 pregleda 2 komentar(a)
pametnjaković, Foto: Damielaoye.blogspot.com
pametnjaković, Foto: Damielaoye.blogspot.com
Ažurirano: 30.12.2012. 09:22h

Ukoliko se plašite IQ testova i određivanja koeficijenta inteligencije, možete konačno da odahnete jer novo istraživanje pokazuje da je mjerenje nivoa inteligencije sasvim besmisleno.

Koncept kao što je „koeficijent inteligencije“ sasvim je pogrešno postavljen i nimalo nije adekvatan, pokazalo je istraživanje čije je rezultate 26. decembra objavio zdravstveni portal „Greatist“.

Istraživanje je obuhvatilo sto hiljada volontera koji su radili test inteligencije, bilježeči kapacitete pamćenja, rasuđivanja, koncentracije, sposobnosti planiranja... Osim toga, jedan dio ispitanika pristao je na to da njihov mozak bude skeniran fMRI skenerima.

Rezultati su pokazali da ne postoji precizan označitelj, poput skale sa nivoima koeficijenta inteligencije, koja bi mogla ravnopravno rangirati sve sposobnosti. Situaciju dodatno otežava i to što se za svaku od ispitivanih „osobina“ aktiviraju različiti djelovi mozga.

Utvrđeno je da koncept inteligencije može biti „razbijen“ na tri dijela – kratkotrajno pamćenje, verbalne sposobnosti i sposobnosti rasuđivanja.

Osim toga, istraživanjem su proučavani i uticaji faktora poput godina, pola i zdravstvenih navika na kognitivne sposobnosti. Tako je dokazano da osobe u dvadesetim godinama bolje rješavaju testove pamćenja i rasuđivanja od šezdesetogodišnjaka.

Zanimljivo je i da ispitanici koji su izjavili da često igraju video igrice u ovim sferama bilježe bolje rezultate. Sa druge strane, pušači mnogo lošije stoje kada je kratkoročno pamćenje u pitanju kao i verbalne sposobnosti.

Rezultati su pokazali da ne postoji precizan označitelj, poput skale sa nivoima koeficijenta inteligencije, koja bi mogla ravnopravno rangirati sve sposobnosti.

Bonus video: