NASA planira da od asteroida napraviti svemirsku stanicu

Američka svemirska agencija u sljedećih desetak godina planira da zaustavi jedan od asteroida, da ga odvuče u Mjesečevu orbitu i pretvoriti ga u svemirsku stanicu s koje bi kretale ekspedicije na Mars
1 komentar(a)
Svemirska stanica, Foto: Ilustracija
Svemirska stanica, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 27.12.2012. 13:21h

U Bijeloj kući će se u sljedećih nekoliko nedjelja odlučivati hoće li ovaj projekt biti uvršten u plan svemirskih istraživanja koja se planiraju za iduću deceniju. Ova ideja, za koju naučnici iz NASE tvrde da je "vrlo ostvarljiva", koštala bi oko 2,5 milijarde dolara koliko je koštao i projekat slanja sonde "Curiosity" na Mars.

Prema planu koji su predložili asteroid težak oko 500 tona, veličine dva autobusa na sprat, bio bi uhvaćen velikom mrežom zakačenom na Atlas V raketu, lagano zaustavljen, a zatim "odšlepan" u Mjesečevu orbitu. Ovaj bi asteroid potom služio kao svemirska stanica letjelicama na putu prema Marsu.

''Ideja o iskorištavanju asteroida stara je stotinjak godina, ali tek sada je tehnologija dovoljno razvijena da takvo nešto možemo i da izvedemo", stoji u izvještaju NASA-e i Instituta za tehnologiju Univerziteta u Kaliforniji koji sarađuju na ovoj ideji. NASA nije htjela da komentariše ovaj projekt jer su pregovori s Bijelom kućom još uvijek u toku, ali ako projekat bude odobren, biće to revolucionaran korak u istraživanju svemira, ali i prvi slučaj da je čovjek pokušao da "pomjeri" neki prirodni svemirski objekat.

''Ideju su omogućila tri iskoraka u razvoju tehnologije istraživanja svemira. Prvo, mogućnošću otkrivanja dovoljnog broja malih asteroida koji se nalaze u blizini Zemlje. Drugo, mogućnošću korištenja solarne energije za pomjeranje takvih tijela i, treće, odlukom da do 2020-ih u Mjesečevoj orbiti imamo svemirsku stanicus ljudskom posadom'', stoji u izvještaju o čijoj će sudbini sljedećih nedjelja odlučivati eksperti Obamine administracije.

Bonus video: