Naučnici otkrili "naseljivu" planetu

Planeta je samo jedna od 5 koje orbitiraju oko Tau Cetija i nalazi se unutar „naseljive zone“ zvijezde
78 pregleda 3 komentar(a)
Kosmos, Foto: News.discovery.com
Kosmos, Foto: News.discovery.com
Ažurirano: 19.12.2012. 17:08h

Naučnici su otkrili „naseljivu“ planetu koja orbitira oko sunca vidljivu golim okom sa Zemlje.

„Naseljiva zona“ predstavlja orbitalni prostor koji nije ni previše hladan ni previše topa

Ova „naseljiva“ planeta udaljena je od nas 12 svjetlosnih godina i od Zemlje je veća dva do šest puta. Naučnici misle da ova planeta kruži oko Tau Cetija, zvijezde identične našem Suncu.

Planeta je samo jedna od 5 koje orbitiraju oko Tau Cetija i nalazi se unutar „naseljive zone“ zvijezde a procjenjuje se da je njena masa pet puta veća od Zemljine.

„Naseljiva zona“ predstavlja orbitalni prostor koji nije ni previše hladan ni previše topao – što potencijalno dozvoljava postojanje tečnosti na površini a samim tim i života.

Najbliži kosmički susjedi

Većina do sada otkrivenih planeta je imala izuzetno velike mase a Tau Ceti planetarna porodica nalazi se među solarnim sistemima sa najmanjom masom do sada detektovanom.

„Ovo otkriće slaže se sa našim mišljenjem da praktično svaka zijvezda ima planete"

„Tau Ceti je jedan od naših najbližih kosmičkih susjeda i toliko je svijetao da ćemo u bliskoj budućnosti biti u stanju da izučavamo atmosfere ovih planeta“, izjavio je dr Džejms Dženkins sa Univerziteta Hertfordšir.

Naučnici su do sada otkrili preko 800 planeta koje orbitiraju oko zvijezda koje nisu naše Sunce od 1990.

„Ovo otkriće slaže se sa našim mišljenjem da praktično svaka zijvezda ima planete, i da galaksija mora da sadrži brojne planete koje su slične Zemlji. One se nalaze svuda, a neke su nam i najbliži susjedi“, smatra profesor Stiv Vot sa Univerziteta u Kaliforniji i jedan od naučnika tima koji je otkrio novu planetu.

Detalji ovog otkrića objavljeni su u žurnalu „Astronomija i astrofizika“.

Bonus video: