Poecilia mexicana

Ženke riba privlače mužjaci sa homoseksualnim sklonostima

"Homoseksualno ponašanje se može naći širom životinjskog svijeta", objašnjava dr David Bierbah
1 komentar(a)
Riba, Foto: Acuariored.com
Riba, Foto: Acuariored.com
Ažurirano: 16.12.2012. 14:23h

Njemački naučnici su prilikom istraživanja otkrili da ženke tropske ribe Poecilia mexicana privlače mužjaci koji su imali homoseksualne sklonosti.

Ženke su mužjake sa jarkim bojama birale kao atraktivnije i poželjnije

Ženke ove vrste ribe su poznate po tome da biraju svog seksualnog partnera po tome koliko je on prethodno bio seksualno aktivan, a novo istraživanje je pokazalo da ni homoseksualno ponašanje ne odbija ženke od mužjaka.

Dr David Bierbah sa Frankfurtskog univetziteta je rekao:

"Homoseksualno ponašanje se može naći širom životinjskog svijeta, ali ono je darvinistička zagonetka, jer sa istopolnom seksualnom aktivnošću mužjaci gube na kondiciji i snazi za reprodukciju."

Seksualna spremnost mužjaka

U kontrolisaniim uslovima eksperimenta, ženke su mužjake sa jarkim bojama birale kao atraktivnije i poželjnije, ali, kada bi neatraktivni mužjaci stupili u seksualne odnose ili sa drugim ženkama ili sa istim polom, ženke bi po pravilu odabirale njih.

U slučaju riba, dokazano je da one putem vida i feromona mogu da razlikuju polove

"Istraživanje navodi na zaključak da seksualna aktivnost po sebi daje ženkama dokaz o seksualnoj spremnosti mužjaka, a ovaj primjer bi se sasvim lako mogao primijeniti i na druge vrste.", rekao je doktor Bierah.

Jedna od teorija homoseksualnog ponašanja među životinjama je i da se na taj način mužjaci međusobno dokazuju kao seksualno zreli ali i sveukupno zdravi i jaki.

U slučaju riba, dokazano je da one putem vida i feromona mogu da razlikuju polove, tako da nije moguće da dolazi do proste zabune.