Evo kako je izgledao pravi "Hobit": Ne baš lijepa osoba, ali je posebna

Antropolog Suzan Hajs, koja je vodila istraživanje na Univerzitetu Volongong u Australiji, zaslužna je za rekonstrukciju jednog od kostura
4 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2012. 17:50h

Istraživači iz Australije su otkrilikako je u stvari izgleado drevni čovjek, takozvani "Hobit", koji je imedobio zbog neobično niskog rasta.

Nakon što su 2003. u pećini na ostrvu Flores pronašli ostatke kostura, naučnici su, pod vođstvom profesora Majka Morvuda, počeli da istražuju kako je on izgledao. Uz kosti je pronađeno i oruđe staro između 94.000 do 13.000 godina.

Antropolog Suzan Hajs, koja je vodila istraživanje na Univerzitetu Volongong u Australiji, zaslužna je za rekonstrukciju jednog od kostura.

"Ne može se baš reći da je lijep, ali je poseban", kazala je ona.

Hajs je uspjela da kostur popuni tkivom tridesetogodišnjakinje koja je bila visoka jedan metar. Njena rekonstrukcija je predstavljena na Australijskoj arheološkoj konferenciji.

"Trebalo nam je malo više vremena i nešto više glavobolje nego što sam očekivala, međutim, zadovoljna sam rezultatima. Ipak, umjesto termina rekonstrukcija lica ja bih prije upotrijebila izraz aproksimacija", rekla je Hajs.

Bonus video: