Prvi lagocefalus skeleratus u našem moru

I ova riba, poput nedavno ulovljenog kuglakoža (naduvače, četvorozupke) predstavlja rizik za ljudsko zdravlje
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2012. 17:21h

Blizu Dubrovnika ulovljena je još jedna rijetka riblja vrsta, Lagocephalus sceleratus iz porodice riba balona (četvorozupki), piše Dubrovniknet.hr.

Ovu dosad nezabilježenu indijsko-pacifičku vrstu ulovila je pored ostrva Jakljana porodica ribara Miroslava Palunka.

U Sredozemno more stigla je kroz Suecki kanal. Primjerak je dug 66 cm i težak 3,5 kg. Pripada porodici Tetraodontidae, te spada u tzv. lesepsijske migrante. Njeno pojavljivanje zabilježeno je od 2003. više puta uz obale istočnog Sredozemlja i u Egejskom moru.

Ova riba predstavlja veliki rizik za ljudsko zdravlje, jer njena koža i unutarnji organi sadrže tetrodoksin koji može paralizovati nervni i respiratorni sistem.

Uprkos tome, u Japanu, Egiptu i Turskoj se smatra delikatesom te se ilegalno prodaje. Primjerak ulovljen u Jadranu poklonjen je Prirodnjačkom muzeju Dubrovnik, gdje je uvršten u Ihtiološku zbirku.

Nedavno smo izvijestili o ulovu rijetke ribe kuglakoža kod Cavtata (Sphoeroides pachygaste, naduvača). Ovu ribu koja takođe spada u porodicu četvorozupki ulovili su kod Konavoskih stijena Mato i Julijana Brautović, a primjerak je težio 2,5 kilograma.

Naduvača sadrži tetrodotoksin, najjači riblji otrov koji brzo djeluje na organizam. Riječ je o jakom neurotoksinu, koji izaziva paralizu disajnih organa a može da izazove i smrt.

Jednu veliku četvorozupku natikaču je 2008. kod Budve ulovio ribar Ilija Rafailović na dubini od 80 metara, što je bio prvi zabilježeni slučaj na južnom Jadranu.

Bonus video: