Ogromni asteroid približava se Zemlji

Ogromni asteroid 4179 Toutatis, dug 4,46 km, sljedeće nedjelje će, prema astronomskim standardima, proći blizu Zemlje
4 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2012. 17:38h

Asteroid 4179 Toutatis je jedan od najvećih asteroida koji se ciklički približavaju Zemlji. Obzirom da će ovaj put proći na udaljenosti od 6,9 miliona kilometara, 18 puta većoj od udaljenosti Mjeseca, neće predstavljati nikakvu opasnost za našu planetu. Tokom najbližeg prolaska neće se moći vidjeti golim okom, ali će i obični amaterski teleskopi biti dovoljni da se ovaj asteroid vidi.

Astreoid 4179 Toutatis zanimljiv je naučnicima zato što bi analiza njegovog sastava trebala da omogući bolje razumijevanje ranih dana razvoja Sunčevog sistema. Sastav asteroida stručnjaci bi mogli da odrede na osnovu njegove rotacije.

Toutatis je dobio ime po keltskom bogu, plemenskom zaštitniku i ima neobičan oblik koji podsjeća na kikiriki u ljusci. Okreće se oko svoje duže ose, ali i oko središta, a pored Zemlje prolazi svake četiri godine.

Majkl Buš (Michael Busch) i njegov tim iz opservatorije "National Radio Astronomy Observatory" napravili su radarske snimke Toutatisa 2000, 2004. i 2008. na osnovu kojih su otkrili da se okretanje asteroida prilikom svakog prolaska pored Zemlje i Sunca malo mijenja pod uticajem gravitacionih sila. Analize ovih promjena trebale bi da otkriju raspodjelu njegove mase. Prema postojećim podacima ona nije jednolika već je negdje gušća, a negdje rjeđa.

'Asteroid bi mogao da ima prilično komplikovanu unutrašnju strukturu', objasnio je Buš.

Postoje dva glavna scenarija koji bi mogli da objasne neobična svojstva i izgled ovog asteroida. Prema jednom u njega je udarilo neko manje tijelo i odlomilo dio materijala. Prema drugom moguće je da je nastao u sudaru dva tijela koja su se spojila.

Kad god se Toutatis približi Zemlji, najavljivači smaka svijeta na internetu dižu paniku i pokreću rasprave o tome 'što bi bilo kad bi bilo'. Spekulacije su bile naročito izražene 2004. kada je prošao mnogo bliže Zemlji – na 'samo' četiri udaljenosti do Mjeseca pa se mogao vidjeti i golim okom. Stručnjaci ističu da je njegovo kretanje u daljoj budućnosti, kroz naredne vjekove, teško predvidjeti, ali tvrde da u ovom vijeku nema šanse da udari u Zemlju.

Zahvaljujući mnogobrojnim bliskim prolascima i pažnji koju je izazvao među astronomima, orbita ovog asteroida je vrlo precizno određena tako da je poznato da ne predstavlja nikakvu opasnost za Zemlju u narednih šest vjekova", objasnio je astronom Majkl Buš.

Galerija

Bonus video: