Doseljenici koji su izmijenili Evropu

Rezultati novog istraživanja pokazuju da je poljoprivreda odigrala veliku ulogu u oblikovanju evropskog stanovništva
24 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2012. 19:56h

Ledeni čovjek Oci, nevjerovatno dobro očuvana neolitska mumija pronađena u italijanskim Alpama 1991. godine, bio je rodom iz Srednje Evrope, a ne prva generacija emigranata sa Sardinije, pokazalo je novo američko istraživanje.

U genetskom pogledu, izgledao je poput ostalih farmera iz kamenog doba širom Evrope.

Novo otkriće koje je objavljeno 8. novembra na konferenciji Američkog društva za humanu genetiku, podupire teoriju da su se i poljoprivrednici, a ne samo tehnologija uzgoja,širili tokom praistorije s Bliskog istoka sve do Finske.

"Ideja je da se širenje poljoprivrede bilo povezano i sa kretanjem ljudi, a ne samo tehnologije, za što sada imamo dobre dokaze", rekao je koautor studije Martin Sikora, genetičar sa Univerziteta Stanford.

U događaju koji bi mogao biti najstariji kriminalni slučaj, Oci je proboden strijelom s leđa nakon čega je iskrvario na ledenjaku u Alpima između Austrije i Italije, prije više od 5000 godina.

Andrea Kenis tokom izrade Ocijeve replike

Naučnici su sekvencionirali Ocijev genom ranije ove godine, otkrivši da je u bližoj vezi sa današnjim stanovnicima Sardinije, nego sa današnjim žiteljima centralne Evrope.

Ali, istraživači su sekvencionirali samo dio genoma, a rezultati nijesu riješili temeljno pitanje: Da li je većina neolitskih stanovnika srednje Evrope imala genetske profile karakteristične za današnju Sardiniju ili je Ocijeva porodica nedugo prje toga migrirala iz južne Evrope?

"Možda je Oci bio samo "turista". Možda su njegovi roditelji bili sa Sardinije, dok je on odlučio da se preseli na područje Alpa", kaže Sikora.

To bi zahtijevalo da Ocijeva porodica prevali put od više stotina kilometara, dodaje Sikora.

"Nije realno očekivati da je prije pet hiljada godina naši preci bili toliko mobilni", kaže Sikora za LiveScience.

Ocijeva mumija nađena je na Alpima 1991.

Radi odgovora na ovo pitanje, Sikorin tim sekvencionirao je cijeli Ocijev genom, nakon čega ga je uporedio sa stotinama genoma današnjih Evropljana, kao i drevnim genomima lovca-sakupljača iz Švedske, zemljoradnika iz Švedske, 7.000 godina starog lovca-sakupljača iz Iberije, i gvozdenodopskog zemljoradnika nađenog u Bugarskoj.

Istraživači su potvrdili da su današnji stanovnici Sardinije Ocijevi najbliži rođaci. Što se tiče praistorijskih genoma, Ociju su najbliži bili ostaci zemljoradnika nađeni u Bugarskoj i Švedskoj, dok su švedski i iberijski lovci-sakupljači više ličili današnjim sjevernim Evropljanima.

Ovi rezultati su poduprli ideju da su se ljudi selili iz pravca Bliskog istoka ka sjeveru Evrope, donoseći sa sobom zemljoradnju, miješajući se sa izvornim lovcima-sakupljačima, omogućavajući ekspanziju stanovništva, kaže Sikora.

Dok su se tragovi tih drevnih migracija uglavnom izgubili u većini Evrope, sardinijski ostrvljani bili su izolovaniji pa su zbog toga zadržali više genetskih tragova ovih prvih neolitskih zemljoradnika, kaže Sikora.

"Rezultati su priključeni rastućim dokazima da je poljoprivreda odigrala veliku ulogu u oblikovanju evropskog stanovništva", kaže Kris Ginjo (Gignoux), genetičar sa Univerziteta Kalifornije u San Franciscu, koji nije učestvovao u istraživanju.

"Mislim da je to zbilja intrigantno", rekao je Ginjo.

"Što je više sekvencionirano genoma, postajao je sve očigledniji uticaj zemljoradnika na prilike u drevnoj Evropi".

Bonus video: