I Evropa šalje čovjeka na Mjesec

Kapsula Orion, službeno poznata kao višenamjensko vozilo za posadu, konstruisana je tako da nosi astronaute u misije od maksimalno šest mjeseci
7 komentar(a)
Tim Pik, Foto: Pressitt.com
Tim Pik, Foto: Pressitt.com
Ažurirano: 18.11.2012. 17:33h

Evropa planira da se pridruži Sjedinjenim Američkim Državama u slanju svemirskoga broda sa ljudskom posadom na Mjesec, a u Velikoj Britaniji se nadaju da će njihov astronaut prije kraja 2020. odletjeti u duboki svemi.

O predlogu da se uključi u gradnju svemirskoga broda "Orion" za četiri osobe razgovaraće se idući sedmice u Italiji na ministarskom sastanku 20 članica Evropske svemirske agencije.

Ako predlog bude prihvaćen, kako piše "Gardijan", Evropa će se prvi put uključiti u gradnju i lansiranje svemirskoga broda sa ljudskom posadom.

"Evropljani će imati snagu da pošalju muškarce i žene u svemir. To će biti fantastično distignuće", rekao je glavni direktor Evropske svemirske agencije Žan Žak Dordain.

Među evropskim kandidatima koji bi mogli da polete novim svemirskim brodom, a očekuje se da bude spreman do 2017. biće i britanski astronaut Tim Pik. On je pilot vojnog helikoptera, a izabran je prije tri godine i jedan je od šestorice novih evropskih astronauta koji su na obuci u Njemačkoj.

Kapsula Orion, službeno poznata kao višenamjensko vozilo za posadu, konstruisana je tako da nosi astronaute u misije od maksimalno šest mjeseci, a na Mjesec može da odnese i muškarca i ženu.

Kako navodi "Gardijan" plan da se Evropa pridruži SAD u gradnji svemirskoga broda Orion posljedica je odluke NASA da privatizuje i letove sa posadom prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Bonus video: