Usamljena planeta luta svemirom

Smatra se da planeta postaje "siroče" tako što ispadne iz orbite zijvezde-domaćina, ili je ta planeta zapravo usamljena zvijezda
8 komentar(a)
svemir, Foto: Xaxor.com
svemir, Foto: Xaxor.com
Ažurirano: 15.11.2012. 11:27h

Astronomi su uočili "odmetnutu" planetu ili "planetu - siroče", koja luta sama svemirom, izvan orbita bilo koje zvijezde, javlja BBC i dodaje da je ta planeta 100 svjetlosnih godina od Zemlje.

Teorija je nedavno došla do toga da su takve, usamljene planete, moguće ali do sada nije uočena ni jedna.

Relativna blizina novootktivene "odmetnute planete" je omogućila astronomima da izračunaju da je ona mlada - tek 50 do 120 miliona godina.

Naučnici smatraju da je temperatura na novonađenoj usamljenoj planeti oko 400 stepeni Celzijusa

Članak o planeti, nazvanoj CFBDSIR2149-0403, biće objavljen u časopisu "Astronomija i astrofizika" (Astronomy and Astrophysics).

Lov na usamljene planete

Smatra se da planeta postaje "siroče" tako što ispadne iz orbite zijvezde-domaćina, ili je ta planeta zapravo usamljena zvijezda koja nije uspjela da prikupi materijal i dostigne dovoljnu veličinu da bi zračila.

Međunarodni tim je poslije velikog "lova" na takve planete, koristeći kanadsko-francuski teleskop na Havajima "Mauna Kea" i teleskop VLT u Čileu, našao samo jednog kandidata.

Naučnici smatraju da je temperatura na novonađenoj usamljenoj planeti oko 400 stepeni Celzijusa, a njena masa je četiri do sedam puta veća od Jupitera.

Bonus video: